Rusi potvrdili pad bombardera, tvrde da se radilo o kvaru. Ukrajina: Oborili smo ga

Foto: X

Moskva je danas priznala da je rusko ratno zrakoplovstvo izgubilo nadzvučni teški bombarder Tu-22M, a Ukrajina tvrdi da ga je oborila. Ministarstvo obrane u Moskvi je objavilo da je do pada zrakoplova vjerojatno došlo zbog tehničkih poteškoća, no Ukrajina tvrdi da je oboren.

Prema Moskvi, zrakoplov se srušio u stavropoljskoj regiji na jugu Rusije dok se vraćao iz borbene misije. Četvero članova posade su iskočili iz bombardera, a dosad ih je pronađeno i spašeno troje. Zrakoplov nije imao streljivo, dodalo je ministarstvo. Mjesto pada nalazi se oko 600 kilometara od bojišnice u Ukrajini. 

 

Ukrajina: Ovo je prvi put da je takav zrakoplov uspješno oboren raketom

Ruski i ukrajinski vojni blogeri su objavili neprovjerene videosnimke na društvenim mrežama koji navodno prikazuju bombardera kako se vrti u zraku dok mu je motor zapaljen. Zapovjednik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Oleščuk je rekao da je ovo prvi put da je takav zrakoplov uspješno oboren raketom. Tvrdnje obiju strana o incidentu nisu mogle biti nezavisno potvrđeno. 

Prema ukrajinskom zrakoplovstvu, Rusija je upotrijebila nekoliko zrakoplova Tu-22M u zračnim napadima rano u petak. Ispalili su šest krstarećih raketa na Ukrajinu, koja je presrela dvije, dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više