Rusija rasporedila borbene avione s projektilima u Kalinjingradu

Foto: EPA

RUSIJA je rasporedila tri borbena zrakoplova naoružana hipersoničnim projektilima u ruskoj enklavi Kalinjingradu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

"Tri zrakoplova MiG-31 s hipersoničnim projektilima Kinžal raspoređena su u Kalinjingradskoj oblasti kao dio strateških mjera odvraćanja", priopćilo je danas ministarstvo obrane.

Kalinjingrad je luka, grad i upravno središte Kalinjingradske oblasti; eksklava Rusije koja je smještena između Litve i Poljske.

Hipersonične rakete Kinžal

RIA navodi da su ruske vlasti ranije objasnile da su rakete Kinžal, što na ruskom znači bodež, nevidljive neprijateljskoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani.

Moskva tvrdi da ove rakete lete iznimno velikim brzinama, do 10 Macha, ili 12.000 kilometara na sat, i da ih je u kombinaciji s manevarskim sposobnostima izuzetno teško ili nemoguće presresti.

Uspješno testirani još 2018., sustavi Kinžal su u testiranjima pogodili sve mete na udaljenostima od 1000 do 2000 km, podaci su ruskoga ministarstva obrane. Međutim, neki zapadni vojni stručnjaci smatraju da Rusija možda preuveličava mogućnosti svojih hipersoničnih raketa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više