Rusija rasporedila raketne sustave na Kurilskim otocima

Ilustracija: Shutterstock

RUSIJA je danas objavila da je dio njezina obrambenog raketnog sustava Bastion raspoređen na Paramuširu, jednom od Kurilskih otoka u sjevernom dijelu Tihog oceana. Neke od tih otoka Japan smatra svojim teritorijem.

Taj je potez dio šireg jačanja ruske obrane u njezinim golemim dalekoistočnim regijama, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu, djelomično kao odgovor na ono što je nazvao naporima SAD-a da "obuzda" Rusiju i Kinu.

"Sustav Bastion će ojačati rusku sigurnost oko Kurilskog otočja"

Šojgu je razgovarao s najvišim čelnicima ruske vojske dan nakon što su predsjednik Vladimir Putin i kineski čelnik Xi Jinping učvrstili svoje partnerstvo "bez ograničenja" na razgovorima u Kremlju sporazumima o dubljoj energetskoj i vojnoj suradnji.

"Kako bi obuzdale Rusiju i Kinu, Sjedinjene Države značajno povećavaju vojnu prisutnost u azijsko-pacifičkoj regiji, jačajući političke i vojne veze sa saveznicima, nastavljajući stvarati novu američku sigurnosnu arhitekturu u toj regiji", rekao je Šojgu, prema snimci njegova obraćanja koje je objavilo rusko ministarstvo obrane.

Šojgu je rekao da će sustav Bastion ojačati rusku sigurnost oko Kurilskog otočja. Japan, blizak saveznik SAD-a, polaže pravo na četiri južna Kurilska otoka koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svjetskog rata.

Spor s Japanom

Japan ne polaže pravo na Paramušir, jedan od sjevernih Kurilskih otoka. To je pitanje spriječilo Moskvu i Tokio da potpišu mirovni sporazum kojim bi se službeno prekinula neprijateljstva.

Ruske oružane snage na istoku zemlje primile su oko 400 komada moderne vojne opreme tijekom prošle godine, uključujući zrakoplove SU-57 i protuzračne raketne sustave, rekao je Šojgu.

“Vojne sposobnosti Istočnog vojnog okruga značajno su porasle”, rekao je.

Pročitajte više