Rusija: SAD mora odgovoriti na pitanja koja se tiču eksplozije Sjevernog toka

Foto: EPA

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova reklo je da SAD mora odgovoriti na pitanja o svojoj ulozi u prošlogodišnjim eksplozijama podvodnog plinovoda Sjeverni tok.

Komentirajući izvješća koja su objavljena ranije danas, u kojima je rečeno da je SAD bio umiješan u eksplozije, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pozvala je Bijelu kuću da se izjasni o "činjenicama" koje su prezentirane.

Bijela kuća: Izjava novinara Hersha je lažna i potpuna fikcija

Reuters nije uspio potvrditi izvješće koje je objavio američki istraživački novinar Seymour Hersh na svom blogu, a u njemu se piše o navodnoj američkoj umiješanosti u eksplozije.

Bijela kuća je danas rekla je da je Hershova izjava potpuno lažna i da je potpuna fikcija. Moskva, bez podastiranja dokaza, iznova ponavlja da je Zapad krivac za eksplozije plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, do kojih je došlo prošlog rujna.

Radi se o infrastrukturnim projektima vrijednim više milijardi dolara, koji su ispod Baltičkog mora prenosili plin iz Rusije u Njemačku.

Zaharova: Bijela kuća mora komentirati ove činjenice

Zapadni dužnosnici su zanijekali te optužbe. "Bijela kuća sada mora komentirati ove činjenice", napisala je Zaharova na Telegramu, gdje je sažela glavne Hershove tvrdnje o navodnoj umiješanosti SAD-a.

Istražitelji iz Švedske i Danske, u čijim su se ekonomskim zonama dogodile eksplozije, rekli su da su pukotine rezultat sabotaže, no nisu rekli tko je za njih odgovoran. Rusija je rekla da te zemlje "nešto skrivaju" i da namjerno blokiraju Rusiju iz sudjelovanja u istragama.

Gradnja Sjevernog toka 2, osmišljenog kako bi se udvostručila količina plina koju Rusija može poslati izravno Njemačkoj ispod mora, završena je u rujnu 2021. godine, no nikad nije profunkcionirala nakon što je Berlin odložio atest tek nekoliko dana prije nego što je Moskva poslala svoju vojsku u Ukrajinu u veljači.

Pročitajte više