Rusija: Američki obavještajci su izravno upleteni u eksplozije na Sjevernom toku

Foto: EPA

Rusko veleposlanstvo u SAD-u priopćilo je da Washington nastoji umanjiti štetne informacije o navodnoj umiješanosti njegovih obavještajnih službi u prošlogodišnje eksplozije koje su oštetile plinovode Sjeverni tok.

Moskva u ponedjeljak nije uspjela natjerati Vijeće sigurnosti UN-a da zatraži neovisnu istragu o eksplozijama u rujnu koje su oštetile cjevovode Sjevernog toka koji povezuju Rusiju i Njemačku i izbacile plin u Baltičko more, piše Reuters.

Rusko veleposlanstvo: Washington čini sve kako bi spriječio da se utvrde okolnosti oko eksplozija

Ruski dužnosnici su ljutito reagirali, a Kremlj je jučer rekao da će nastaviti zahtijevati međunarodnu istragu. Rusko veleposlanstvo u SAD-u reklo je u priopćenju objavljenom na njihovom Telegram kanalu da Washington čini sve što je moguće kako bi spriječio da se utvrde okolnosti oko eksplozija.

"Vidimo ovo kao očiti pokušaj da se umanje informacije uglednih novinara koje su štetne za SAD o vjerojatnoj izravnoj upletenosti američkih obavještajnih službi", navodi se u priopćenju veleposlanstva objavljenom na ruskom jeziku.

U objavi na blogu u veljači, istraživački novinar i dobitnik Pulitzerove nagrade Seymour Hersh citirao je neidentificirani izvor koji je rekao da su ronioci američke mornarice uništili cjevovode eksplozivom po nalogu američkog predsjednika Joea Bidena.

Bijela kuća odbacila je Hershovo izvješće kao "krajnje lažnu i potpunu fikciju". Norveška je rekla da su te optužbe gluposti.

Pročitajte više