RUSIJA SE NADA NOVOM UGOVORU O SURADNJI S NATO-OM

Moskva se nada da će ove godine s NATOom sklopiti sporazum koji bi omogućio raspoređivanje snaga saveza u Rusiji i ruskih vojnika na području NATOa u sklopu borbe protiv terorizma, rekao je u nedjelju ruski ministar obrane Sergej Ivanov.

"Nadam se da ćemo ove godine potpisati sporazum s NATO-om 'o statusu snaga'", rekao je Ivanov, a prenosi Itar-Tass.

"Dokument će omogućiti dolazak postrojbi NATO-a s oklopnim snagama na naš teritorij te dolazak istih takvih naših postrojbi na teritorij zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza", rekao je Ivanov, dodajući da se razmjena snaga predviđa u sklopu zajedničke borbe protiv terorizma.

Izjavom danom u Oslu, Ivanov je pobio svoja dosadašnja stajališta prema kojima bi Rusija mogla promijeniti svoje prijateljsko raspoloženje prema NATO-u ne promijeni li Savez svoju "ofenzivnu" prirodu.

Sporazum, bude li potpisan, predstavljat će novi korak u posthladnoratovskoj suradnji Rusije i NATO-a, koju osobito potiče ruski predsjednik Vladimir Putin u želji da ojača odnose sa Zapadom.

Rusija se 2001. pridružila američkom "ratu protiv terora" i podržala vojnu akciju u Afganistanu, otvorivši zračne koridore za NATO-ove zrakoplove te dopustivši korištenje svoje željeznice za transport savezničke opreme.

Moskva je također ohrabrila bivše sovjetske republike u srednjoj Aziji - Uzbekistan, Kirgistan, Turkmenistan i Tadžikistan - da dopuste NATO-ovu vojnu nazočnost tijekom akcije u Afganistanu.

Ivanov je u Oslu također izjavio da Rusija ne isključuje ni mogućnost zajedničkih mornaričkih ophodnji na Mediteranu radi presretanja ilegalnih migranata i različitih, nedefiniranih, "opasnih tereta".

Ipak, prema Ivanovu, zajedničke ophodnje moguće su samo uz "strogo poštivanje međunarodnog prava i u skladu s ruskim zakonima", čime je aludirao na protivljenje Moskve američkim planovima o presretanju brodova za koje se sumnja da ih koriste "međunarodni teroristi".

Unatoč partnerstvu s NATO-om, Rusija nije s oduševljenjem dočekala prošlotjedno približavanje NATO-a njezinim granicama, odnosno primanje Litve, Latvije i Estonije u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza. Moskva ne vidi drugo opravdanje za tu politiku doli okruženje Rusije, što dužnosnici NATO-a negiraju.

Ivanov je u članku, koji je prošlog mjeseca objavio ugledni časopis "Russia in Global Affairs", optužio NATO-a da se još nije oslobodio antiruskih predrasuda i da ima "ofenzivnu vojnu doktrinu". Upozorio je da bi Moskva mogla ponovno razmotriti svoju vojnu politiku ne uspije li se Sjevernoatlantski savez preobraziti u prvenstveno političku, a ne više vojnu organizaciju.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više