Ruski nobelovac o uhićenom američkom novinaru: Znam ga, on nije špijun

788ddd0f-c389-47e1-9833-6e99c75d2166.jpg

RUSKI novinar i dobitnik Nobelove nagrade rekao je danas da ne vjeruje da je uhićeni američki novinar Evan Gershkovich špijun i izrazio nadu da će posredstvom diplomacije uskoro biti oslobođen.

Dmitrij Muratov rekao je Reutersu da je slučaj protiv Gershkovicha - novinara Wall Street Journala koji se suočava s optužbama za špijunažu koje nose do 20 godina zatvora - dio šireg trenda da se novinarstvo u Rusiji učini opasnom profesijom.

"Poznajem Gershkovicha. Sreo sam ga dva ili tri puta prošle godine. Znam da postoji praksa da se novinare koristi kao špijune, obavještajce i 'ilegalce' (neproglašene špijune) - ovo nije taj slučaj", rekao je Muratov.

"Gershkovich nije bio špijun"

"On nije bio jedan od onih takozvanih dobro prikrivenih operativaca - kada se novinarstvo i novinarske akreditacije koriste kao paravan za špijunažu... Gershkovich nije bio špijun", rekao je Muratov, sudobitnik Nobelove nagrade za mir u 2021. godini za svoja nastojanja da obrani slobodu medija u Rusiji. 

On je dao izjavu ispred suda u Moskvi, gdje je održano zatvoreno saslušanje u slučaju Vladimira Kara-Murze, opozicijskog političara koji se suočava s optužbama za veleizdaju i širenje lažnih informacija o oružanim snagama.

"Na svakom koraku nas se optužuje za špijunažu i izdaju"

Muratov je također naveo slučaj Ivana Safronova, bivšeg novinara koji je prošle godine osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine. "Na svakom koraku optužuje nas se za špijunažu i izdaju. To je trend - da se pokaže da je novinarstvo opasna profesija, i za ruske, ali i strane novinare."

Muratov je bio glavni urednik nezavisnih novina Novaya Gazeta te je u protekla dva desetljeća svjedočio ubojstvima nekolicine svojih novinara, dok im je prošle godine, kad je Rusija započela rat u Ukrajini, povučena dozvola za rad.

"Kako uopće možete održati izbore u ovakvim okolnostima?"

"Otad je ugašeno ili blokirano više od 260 publikacija ili su ostale bez dozvole", rekao je.

"Zaista ne razumijem kako, s obzirom na trend i manjak medijskog natjecanja, možete održati izbore koje je predsjednik Vladimir Putin najavio za 2024. godinu", rekao je pa dodao: "Znači li to da idu dalje bez teških tema, rasprava, programa kandidata? Ne razumijem kako to može funkcionirati."

Pročitajte više