Rusi vratili šestoricu dječaka iz Ukrajine njihovim obiteljima, posredovao Katar

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ruske vlasti u srijedu su, nakon posredovanja Katara, predale rodbini šestero ukrajinske djece zatočene u Rusiji, objavila je ruska državna agencija Tass.

Šestorica dječaka u dobi od 6 do 17 godina, među kojima i dvojica braće, vraćena su obiteljima u katarskome veleposlanstvu u Moskvi u prisutnosti predstavnika kremaljske povjerenice za pitanja djece Marije Lvova-Belove.

Protiv nje i ruskoga predsjednika Vladimira Putina Međunarodni kazneni sud (ICC) vodi kazneni postupak zbog deportacije djece.

Ukrajina zahtijeva vraćanje 20 tisuća maloljetnika

Zapad optužuje Kremlj da je orkestrirao deportacije tisuća maloljetnika iz Ukrajine.

Ukrajina zahtijeva povratak gotovo 20.000 maloljetnika koji su "deportirani ili prisilno raseljeni" po Rusiji od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače 2022.

ICC je prije više od godinu dana izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina i Lvova-Belove zbog deportacije djece.

U prošlotjednom intervjuu za AFP ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o miru u Ukrajini, zakazanoj za sredinu lipnja u Švicarskoj, kani istaknuti tri pitanja: pitanje deportirane djece, slobodnu plovidbu Crnim morem i zaštitu civilne infrastrukture.

Rusija nije pozvana na ovaj veliki sastanak na kojem će sudjelovati predstavnici mnogih zemalja, a Kijev se nada da će sve one, uključujući i države koje održavaju odnose s Moskvom, nakon toga izvršiti pritisak na Kremlj.

Pročitajte više