Rusija zabranila rad organizaciji za ljudska prava: "Stvara lažnu sliku SSSR-a"

RUSKI Vrhovni sud naredio je danas zatvaranje najstarije ruske nevladine organizacije za ljudska prava nakon optužbi da je iskrivljavala povijest tijekom istrage zločina počinjenih pod Staljinovim režimom.

Organizacija Memorial International, jedna od najistaknutijih nevladinih organizacija u zemlji, optužena je na temelju kontroverznih zakona o nevladinim organizacijama koji zahtijevaju od udruga koje se financiraju iz inozemstva da označe sav svoj materijal kao "strani".

"Očito je da Memorijal stvara lažnu sliku SSSR-a kao terorističke države"

Tužitelj Aleksej Žafjarov je prilikom obraćanja Vrhovnom sudu rekao da Memorial International iskrivljuje povijest.

"Očito je da Memorijal stvara lažnu sliku SSSR-a kao terorističke države", rekao je danas Žafjarov i dodao kako se na popisu žrtava staljinističke represije kojeg je sastavio Memorial International nalaze i "nacistički prijestupnici koji na svojim rukama imaju krv sovjetskih građana".

"Mi, koji smo potomci pobjednika u Drugome svjetskome ratu, trebamo paziti na pokušaje rehabilitacije izdajnika domovine i nacističkih kolaboracionista", kazao je Žafjarov, a prenosi DW.

Tužitelji su na sudu tvrdili da organizacija skriva "pravu ulogu stranih agenata" i da pokušava utjecati na vladinu politiku i javno mnijenje.

Najstarija nevladina organizacija za ljudska prava u Rusiji

Memorial je najstarija nevladina organizacija za ljudska prava u Rusiji. Osnovana je 1987., četiri godine prije raspada Sovjetskog Saveza. Sada se sastoji od dva odjela — Memorial International, koji se bavi zločinima iz sovjetskog doba, i Memorial Human Rights Centre, koji se bavi političkim zatvorenicima u suvremenoj Rusiji. Potonji odjel često govori u prilog Alekseja Navalnog i drugih protivnika predsjednika Vladimira Putina.

Ruski tužitelji također traže zabranu odjela Human Rights Centre. Presuda u tom procesu očekuje se u srijedu. Ovog je tjedna predstavnik Memorijala i povjesničar Jurij Dmitrijev osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnog zlostavljanja svoje posvojene kćeri.

Pročitajte više