Rusija započela velike vojne vježbe. Uključeno više od 3000 ljudi

Ilustracija: EPA

RUSKE strateške raketne snage započele su planirane vježbe koje uključuju mobilne nuklearne interkontinentalne balističke raketne sustave Yars, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane. "Ukupno je više od 3000 vojnog osoblja i oko 300 komada opreme uključeno u vježbe", navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

Vježbe uključuju sveobuhvatnu kontrolnu provjeru strateške raketne formacije Omsk zajedno sa zapovjedno-stožernom vježbom s raketnom formacijom Novosibirsk opremljenom sustavima Yars. Tijekom vježbi, mobilni sustavi Yars izvodit će manevre u tri ruske regije, priopćilo je ministarstvo ne imenujući te regije.

Nije poznato puno taktičkih i tehničkih karakteristika sustava Yars, koji navodno ima operativni domet od 12.000 km. Prema vojnim stručnjacima, sustavi mogu nositi višestruke nuklearne bojeve glave i mogu se postaviti na kamiona ili rasporediti u silosima.

Rusi jučer objavili da su raketom Moskit pogodili metu na 100 km udaljenosti

Ove vježbe su uslijedile nakon što rusko ministarstvo obrane jučer objavilo kako je ruska ratna mornarica ispalila nadzvučne protubrodske projektile na lažnu metu u Japanskom moru. "U vodama Japanskog mora raketni brodovi Pacifičke flote ispalili su krstareće rakete tipa Moskit na lažnu neprijateljsku morsku metu", objavilo je jučer ministarstvo na svom Telegram profilu.

Rusko ministarstvo obrane je tom prilikom preciziralo da je meta, koja se nalazila na udaljenosti od oko 100 kilometara, uspješno pogođena dvjema krstarećim raketama Moskit.

 

Pročitajte više