Rusiji prijeti epidemija HIV-a

DIREKTOR Međunarodne udruge za HIV Robin Gorna rekao je kako će Rusija morati mnogo više napraviti kako bi spriječila širenje HIV-a među gotovo dva milijuna ovisnika.

Gorna je svoje predavanje održao na Konferenciji o sidi koja se održava u Moskvi. Vjeruje se kako u Rusiji postoji više od milijun ljudi zaraženih virusom HIV-a, a to predstavlja ogromno povećanje u posljednjem desetljeću. Većina zaraženih je u dobi ispod 30 godina, a HIV se uglavnom prenosi korištenjem istih narkomanskih igli, piše BBC.

Stručnjaci pokušavaju natjerati rusku Vladu da financira programe prevencije

Prema nekim podacima istraživanja, rezultat velikog priljeva heroina iz Afganistana u Rusiju je brojka od gotovo dva milijuna intravenoznih konzumenata. Tijekom konferencije će stručnjaci pokušati uvjeriti rusku Vladu da zakone prilagodi borbi protiv širenja broja oboljelih.

U ovome trenutku ruska Vlada financijski ne pomaže niti jednu organizaciju koja se bavi podjelom čistih igala među ovisnicima. Većinu programa prevencije ovisnosti u Rusiji financirali su strani donatori. No, niti oni više ne žele financirati programe, jer smatraju kako Rusija ima dovoljno sredstava da bi ih sama plaćala.

Pročitajte više