Ruska agentica u SAD-u osuđena na 18 mjeseci zatvora

Screenshot: CNN

MARIJA Butina koja je na sudu priznala da je ruska agentica, osuđena je na sudu u Washingtonu na 18 mjeseci zatvora zbog toga što se infiltrirala u američki politički aparat zahvaljujući svojim vezama s NRA-om, moćnim lobijem za oružje.

Butina koja je nakon uhićenja u srpnju 2018. optužena za urotu radi "promicanja ruskih interesa", prva je Ruskinja čija je odgovornost utvrđena u istragama o ruskom upletanju u američke predsjedničke izbore 2016. 

"Samo 18 mjeseci"

Američki tužitelji su rekli da traže samo 18 mjeseci zatvora zbog "njezine velike pomoći policiji".

Marija Butina (30) je surađivala s američkim pravosuđem otkako je u prosincu priznala da je radila kao agentica strane zemlje a da službeno nije o tome obavijestila mjesnu vladu, što je tužiteljstvo ocijenilo "lakšim oblikom špijunaže".

Butina je priznala da se urotila s ruskim dužnosnikom i dvojicom Amerikanaca od 2015. do njezina uhićenja u srpnju kako bi se ubacila u Nacionalnu udrugu vatrenog oružja i stvorila neslužbene linije komunikacije kako bi pokušala utjecati na to da politika Washingtona prema Moskvi bude više prijateljska.

Tužitelji kažu da iako Butina nije djelovala kao "tradicionalni" špijun, radila je iza scene u konzervativnim političkim krugovima kako bi uspostavila veze i ojačala američko-ruske odnose. To uključuje djelovanje poput priređivanja večera u Washingtonu i New Yorku i posjećivanja događaja na kojima bi susrela važne političare.  

Paralelna diplomacija

Njezini su odvjetnici istaknuli da je već devet mjeseci provela u pritvoru te su zatražili da se nakon izricanja presude vrati u Rusiju.

"Marija je optužena da je vodila paralelnu diplomaciju i da je lobirala na skupovima", ocijenio je njezin odvjetnik.

Moskva je, pak, nazvala američke optužbe "neutemeljenima" i "političkom inkvizicijom".

Butinu, rođenu u Sibiru, američki konzervativni lobi zapazio je još 2014. dok je promicala rusku organizaciju za oružje "Pravo na oružje".

Pročitajte više