Ruska Duma usvojila zakon koji zabranjuje "gej propagandu" i promoviranje pedofilije

Foto: EPA

ZASTUPNICI ruske državne Dume su na zasjedanju u srijedu odobrili drugo čitanje prijedloga zakona o "zabrani propagande netradicionalnih seksualnih odnosa", što se odnosi na LGBTQ skupinu te zabranu promoviranja pedofilije i informacija koje mogu dovesti osobu na operaciju promjene spola.

Oko 400 zakonodavaca, uključujući i predsjednika Dume Vjačeslava Volodina, među autorima je nacrta zakona, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Volodin je na zasjedanju rekao da se prijedlog zakona odobrava isključivo zbog interesa Rusa. "Treba učiniti sve kako bismo zaštitili našu djecu i one koji žele normalno živjeti", kazao je.

Što dokument zabranjuje?

Dokument predviđa zabranu propagiranja istospolnih odnosa, pedofilije, kao i zabranu širenja informacija o LGBT osobama u medijima, na internetu te u reklamama, knjigama i filmovima. Također uključuje zabranu objave informacija na internetu, u knjigama, filmovima i reklamama koje bi mogle potaknuti tinejdžere na operaciju promjene spola.

Danas je ruska Duma usvojila i drugo čitanje nacrta zakona kojim se uvode znatne novčane kazne do 10 milijuna rubalja (preko 160.000 eura) za "propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa, pedofilije i informacija koje mogu potaknuti operaciju promjene spola i među maloljetnicima i kod odraslih" .

"Propaganda usmjerena prema maloljetnicima rezultirat će većim kaznama od informacija usmjerenih odraslima, a propaganda na internetu i u medijskim kućama također će rezultirati većim kaznama", piše TASS.

Sankcije za strance koji šire LGBT propagandu

Nacrt zakona uvodi zasebne sankcije za strance i one bez državljanstva. Ako šire LGBT propagandu među odraslim osobama, kazna će se kretati od 50.000 do 100.000 rubalja (820-1590 eura), dok će propaganda usmjerena na maloljetnike rezultirati kaznama u rasponu od 100.000 do 200.000 rubalja (1590-3000 eura).

U oba slučaja novčane kazne prate deportaciju kojoj može prethoditi pritvor do 15 dana. Ako propagandu šire stranci preko medija ili interneta, kazne mogu dosegnuti i do 100.000 ili 400.000 rubalja (približno 1124, odnosno 6300 eura), ovisno o dobi publike.

Pročitajte više