Ruska okupacija Černobila je bila jako, jako opasna, kaže međunarodna agencija

Foto: EPA

RUSKA okupacija nuklearne elektrane u Černobilu od 24. veljače do kraja ožujka bila je "jako, jako opasna", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi, koji je na to područje stigao na 36. godišnjicu nuklearne katastrofe.

"Situacija je bila apsolutna abnormalna i jako, jako opasna", rekao je Grossi novinarima za posjeta Černobilu, na samu godišnjicu nesreće koja se dogodila 1986., prenio je AFP.

Rusi su se u međuvremenu povukli iz Černobila.

Ruski projektili letjeli iznad najveće europske nuklearke

Ukrajinska državna tvrtka za atomsku energiju Energoatom objavila je da su ruski projektili danas preletjeli na niskoj visini iznad Zaporižje, najveće europske nuklearke na jugu Ukrajine, i ponovila upozorenja da bi ruska invazija mogla dovesti do "nuklearne katastrofe", prenio je Reuters. 

Krstareći projektili preletjeli su nuklearku i pogodili trgovačku zgradu u gradu Zaporižji pri čemu je poginula najmanje jedna osoba.

Energoatom je rekao da ruske postrojbe, koje su okupirale elektranu 4. ožujka, na njezinom području drže tešku opremu i streljivo. "Trideset i šest godina nakon tragedije u Černobilu Rusija izlaže cijeli svijet opasnosti od ponavljanja nuklearne katastrofe", upozorio je Energoatom.

Rusija to nije komentirala. 

"Posljedice katastrofe su bile strašne za Europu"

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je u povodu godišnjice napisao su posljedice nuklearne katastrofe bile strašne za cijelu Europu.

U travnju 1986. eksplodirao je u tada sovjetskoj elektrani Černobilu četvrti blok i ta se nuklearna nesreća smatra najvećom u povijesti korištenja nuklearne energije u civilne svrhe. 

Tisuće ljudi umrle su, tisuće su bile ranjene, mnoštvo je oboljelo. Deseci tisuća morali su se iseliti. U opsegu 30 kilometara oko nuklearke evakuirano je oko 350.000 ljudi. To je područje i danas nenaseljeno uz iznimku starih stanovnika koji su se vratili unatoč zabrani.

Pročitajte više