Ruska vojska ima kulturu brutalnosti i prezira prema ratnim zakonima

Foto: EPA

GROTESKNE slike koje dolaze iz kijevskog predgrađa Buče spadaju u dosad najsnažnije dokaze o očitim ratnim zločinima koje su ruske snage počinile u Ukrajini: mrtvi civili na ulici, neki s vezanim rukama i očito hladnokrvno pogubljeni, drugi očito nasumično pobijeni.

Za svakoga tko je pratio način ratovanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, to je depresivno prepoznatljiv obrazac. Ruska vojska ima kulturu brutalnosti i prezira prema zakonima oružanog sukoba, koji je opširno dokumentiran u prošlosti, piše CNN.

"Ruske snage izravno napadaju civile"

"Povijest ruskih vojnih intervencija, bilo da se radi o Ukrajini ili Siriji ili o vojnoj kampanji kod kuće u Čečeniji, umrljana je očitim nepoštivanjem međunarodnog humanitarnog prava", rekla je Agnès Callamar, glavna tajnica Amnesty Internationala, te nastavila:

"Ruska vojska u više je navrata prekršila ratna pravila propustivši zaštititi civile ili ih čak izravno napadajući. Ruske snage su pokrenule neselektivne napade, koristile zabranjeno oružje i ponekad očito namjerno gađale civile i civilne objekte, što je ratni zločin."

Ova izjava, koja datira manje od mjesec dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, pokazala se žalosno proročanskom. U prvim tjednima rata međunarodna zajednica reagirala je s užasom jer su ukrajinski gradovi bili pod nemilosrdnim ruskim bombardiranjem. Pogođena je zaštićena civilna infrastruktura, kao što su ruski zrakoplovi nekoć gađali sirijske škole i bolnice.

Scene iz Buče podsjećaju na rat u Čečeniji

Ali scene koje su viđene u mjestima poput Buče sugeriraju intimnu vrstu nasilja, nešto što podsjeća na ruski rat u Čečeniji.

Tijekom drugog Čečenskog rata, koji se poklopio s Putinovim usponom na vlast, pojavile su se i optužbe o raširenom kršenju ljudskih prava od strane ruskih vojnika. Da navedemo samo jedan dobro poznati incident, istražitelji Human Rights Watcha dokumentirali su 2000. godine pogubljenje najmanje 60 civila po kratkom postupku u dva predgrađa Groznog, glavnog grada Čečenije.

Mještani su otkrili masovne grobnice u Čečeniji, a međunarodni dužnosnici doputovali su radi utvrđivanja činjenica i davali zabrinute izjave o izvješćima o zlostavljanju i nelegalnim ubojstvima. Te izjave nisu spriječile rusku vojsku da nastavi s nemilosrdnom kampanjom pacifikacije.

Sličnih dokaza o pogubljenjima po kratkom postupku ima u izobilju u gradovima kao što je Buča. Reporteri CNN-a posjetili su podrum jedne zgrade i vidjeli tijela pet muškaraca prije nego što ih je uklonila ukrajinska ekipa. Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko rekao je za CNN da su petoricu muškaraca mučili i pogubili ruski vojnici.

CNN ne može neovisno provjeriti Geraščenkove tvrdnje. No jednako je zabrinjavajuć i navodni tretman koji ruske snagu daju ukrajinskim ratnim zarobljenicima.

Pravobraniteljica za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Ljudmila Denisova izjavila je u ponedjeljak da rusko postupanje prema ratnim zarobljenicima krši Ženevske konvencije, smatrajući da je moguće procesuiranje ratnih zločina.

U objavi na Facebooku u ponedjeljak Denisova je napisala da su oslobođeni ukrajinski vojnici "pričali o nečovječnom postupanju ruske strane, držani su na polju, u jamama, u garažama. Povremeno bi jedan od njih bio izvođen, pretučen kundacima, pucano mu je uz uho, bili su izloženi prijetnjama".

"Filtracijski logori za ukrajinske vojnike"

Igor Ždanov, dopisnik ruske državne propagandne kuće RT, objavio je 22. ožujka videozapise koji prikazuju ukrajinske ratne zarobljenike koji prolaze "filtraciju", kako je to opisao sam Ždanov, nakon što su zarobljeni. Snimke prikazuju maskirane Ruse koji traže tetovaže ili obilježja kod svojih zarobljenika, što bi navodno pokazivalo pripadnost nacionalistima ili "neonacističkim" skupinama koje su Rusi proglasili svojim glavnim neprijateljem u Ukrajini.

Ždanov je u svom postu napisao da se prema ukrajinskim zarobljenicima postupa humano. Ali njegov izbor riječi bio je zloslutan. Tijekom rata u Čečeniji, ruske snage su koristile takozvane "filtracijske logore" za odvajanje civila od pobunjeničkih boraca. Legendarna ruska istraživačka novinarka Ana Politkovskaja prikupila je iskaze čečenskih civila zatočenih u centrima za filtriranje, koji su rekli da su držani u jamama i bili podvrgnuti strujnim udarima, premlaćivanju i nemilosrdnom ispitivanju.

Ruske snage također su pritvarale lokalne ukrajinske gradonačelnike, a u najmanje jednom slučaju, kažu ukrajinski dužnosnici, dogodilo se i ubojstvo.

"Trenutačno je 11 lokalnih gradonačelnika iz Kijeva, Hersona, Mikolajiva i Donjecka u ruskom zarobljeništvu", objavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na društvenim mrežama u nedjelju. Kazala je kako je ukrajinska vlada u subotu saznala da je Olga Suhenko, gradonačelnica Motižina, sela u Kijevskoj regiji, ubijena dok je bila u pritvoru ruskih snaga.

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja na jugu zemlje, kojeg su ruske snage zatočile, ali je kasnije oslobođen u razmjeni zarobljenika, rekao je da ruske postrojbe, koje su okupirale njegov grad, prisvajaju lokalne tvrtke. Naglasio je kako je "situacija teška, jer su se ruski vojnici postavili kao autoriteti, ali ih, naravno, nije briga za ljude i njihove probleme, samo im je stalo da uzmu novac od poduzetnika i zaplijene njihova poduzeća".

Ruska vojska već neko vrijeme ima reputaciju okrutnosti

Mnogo prije invazije na Ukrajinu, ruska vojska je imala reputaciju okrutnosti. Rusija ima hibridni sustav koji kombinira ugovorne vojnike i ročnike. Iako ruska vlada tvrdi da je postigla napredak u profesionalizaciji svojih snaga, vojska još uvijek ima brutalni sustav zastrašivanja i maltretiranja poznat kao dedovščina, ozloglašenu tradiciju koja potiče starije ročnike da tuku, brutaliziraju ili čak siluju mlađe ročnike.

Putin je nedavno objavio ukaz o proljetnoj mobilizaciji, kojim je odredio da 134.500 osoba bude pozvano u ruske oružane snage. Ruski predsjednik izvorno je tvrdio da ruski ročnici neće sudjelovati u onome što je Rusija eufemistički nazvala "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. No rusko ministarstvo obrane naknadno je priznalo da se ročnici bore u Ukrajini, a ukrajinske snage tvrde da su zarobile znatan broj ruskih ročnika.

Ukrajinski istražitelji već pokreću kriminalne istrage o navodnim zločinima ruskih snaga jer je sve više područja oslobođeno ruske kontrole, osobito oko Kijeva i sjevernog grada Černihiva.

Proći će dani, a možda i tjedni prije nego što dobijemo potpuniju sliku onoga što se dogodilo u Buči. Ali ako je prošlost ikakav pokazatelj, malo je nade da će ruski počinitelji biti izvedeni pred lice pravde, zaključuje CNN.

Pročitajte više