Ruska vojska: Napad na rodilište u Mariupolju je izrežirana predstava Ukrajinaca

Foto: Profimedia

RUSKA vojska rekla je da je napad na rodilište i dječju bolnicu u Mariupolju predstava izvedena u režiji ukrajinskih nacionalista.

"Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja", ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

"Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavana antiruskog raspoloženja u javnosti na Zapadu", rekao je.

Rusija odbacuje da gađa civile u sklopu onoga što naziva posebnom vojnom operacijom u Ukrajini. 

Konašenkov je tako ustvrdio da su ruske snage uništile do sada 2911 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata.

Zelenskij optužio Ruse za genocid

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za ratni zločin i genocid nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da je ruski zrakoplov u srijedu bombardirao dječju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dijete.

 

Europski šef diplomacije Josep Borrell nazvao je zračni napad na bolnicu u Mariupolju "gnjusnim ratnim zločinom".

"Mariupolj je opkoljen. Rusko bombardiranje bolnice koja obuhvaća i rodilište je gnjusan ratni zločin", napisao je Borrell na Twitteru.

"Zračni napadi na stambene četvrti i to što ruske snage blokiraju humanitarne konvoje prema gradovima mora odmah prestati", dodao je Borrell.

Nužno je odmah organizirati humanitarne konvoje.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da njezine snage ne pucaju na civilne ciljeve.

Svoje stajalište u vezi s bolnicom Rusija je mijenjala više puta, od izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

Tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio u četvrtak da se zgradu bolnice više nije koristilo kao bolnicu i da su je okupirale ukrajinske snage.

Kremlj nije ponovio tu njegovu tvrdnju, rekavši da se incident istražuje.

Pročitajte više