Ruska vojska napala ukrajinske položaje u "kolicima za golf", rezultat je tragičan

Foto: X/Ukrainian Army Capture

Vrlo je nepromišljeno, ako ne i potpuno suludo, u borbu tek pola kilometra od fronte poslati otvorena terenska vozila bez oklopa, u načelu nešto težu verziju kolica za golf.

Međutim, dvije godine nakon početka pune invazije na Ukrajinu, ruski zapovjednici u najmanju ruku postali su nepromišljeni, a možda i sluđeni. Ovog vikenda jedna je ruska jedinica, moguće 488. motorizirana pukovnija, navodno napala položaje ukrajinske 60. mehanizirane brigade u Jampolivki u Donjecku, piše Forbes.

 

Teža verzija kolica za golf

U ruskoj koloni prema Jampolivki nalazili su se i, kako se čini, oklopni traktori MT-LB te najmanje jedan tenk T-90. To samo po sebi nije neobično. Ono što jest neobično je što se još nalazilo u koloni, a to je nekoliko terenskih buggyja kineske izrade, Desertcross 1000-3. To vozilo očekivali biste vidjeti na farmi ili gradilištu, ne na fronti: ono nema oklop niti naoružanje.

Budući da su krajem prošle godine ruski gubici vozila premašili brojku od 10.000, Kremlj je kupio 2100 ovih buggyja za 17.000 dolara po komadu i poslao ih u Ukrajinu. I dok ima smisla da ih ruski odredi koriste kao dostavna vozila u stražnjim redovima, nema smisla nakrcati ih pješacima i poslati u borbu zajedno s jurišnim jedinicama.

Upravo to je jedan nepromišljeni ruski zapovjednik učinio ovog vikenda. Rezultati su bili jasno predvidivi. Kako se jurišna jedinica približavala na nekih pola kilometra od ukrajinskih pozicija, 60. brigada napala ju je granatama, a potom i eksplozivnim dronovima.

Kada se prašina slegla, na terenu je ostao uništeni tenk T-90 i nekoliko buggyja Desertcross, kao i gomila poginulih ruskih vojnika.

Preživjeti napad kroz artiljerijsku zonu smrti preko dana dovoljno je teško tenkovima ili oklopnim traktorima. Za Desertcross, to je nemoguće.

Samo jedan razuman razlog

Ali ako vaš odred nema nikakav drugi način za prijevoz vojske do fronte, a pitanje žrtava vas ne brine previše, bit ćete spremni za takav rizik. Jedino na ovaj način možemo razumjeti neshvatljivu odluku da se kolica za golf pošalju u bitku.

Nesmiljeni ruski napadi duž čitave linije fronte traju još od prošle jeseni. Ruse su stajali tisuća i tisuća vozila, a zbog svega toga mogao bi se stvoriti dojam da Rusi imaju i više nego dovoljno vozila.

Nemaju.

Ruske trupe u Ukrajini broje gotovo pola milijuna vojnika, a one, prema podacima Oryxa, gube 500 tenkova i borbenih vozila mjesečno već nekoliko mjeseci. I dok se ruska industrija muči s proizvodnjom više od 400 novih borbenih vozila i jednako toliko novih tenkova T-72 ili T-90 godišnje, gubici se moraju nadoknađivati povlačenjem starih sovjetskih vozila preostalih iz Hladnog rata.

Te zalihe po svojoj definiciji su ograničene, a ako se trenutna stopa gubitaka nastavi, Kremlju bi moglo ponestati tenkova i borbenih vozila već za 18 mjeseci. To objašnjava, ako već ne i opravdava odluku nekog ruskog poručnika da svoje vojnike ukrca u otvorene buggyje i pošalje ih u borbu iza nekih od posljednjih oklopnih vozila koje odred ima na raspolaganju.

Pročitajte više