Ruske novine: Ukrajina je digla u zrak vlak u našem najdužem tunelu

Screenshot: Twitter

Istražitelji su zaključili da su vlak koji se u srijedu zapalio u najdužem tunelu u Rusiji dignule u zrak neidentificirane osobe u "terorističkom činu", izvijestio je danas list Kommersant. Ukrajinski izvor rekao je Reutersu jučer da je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) detonirala eksploziv u željezničkom tunelu u Sibiru jer Rusija koristi rutu za vojnu opskrbu.

Kommersant je citirao neimenovane izvore koji su rekli da je otvorena kaznena istraga zbog incidenta u tunelu Severomujski u regiji Burjatiji, koja graniči s Mongolijom. Tunel na Bajkalsko-amurskoj magistrali, dug 15.3 kilometra, najduži je u Rusiji, ne računajući tunele gradske podzemne željeznice. Preliminarni nalazi sugeriraju da je ispod vlaka bio postavljen eksploziv, citirao je Kommersant izvor. Žrtava nije bilo.

Dok se rat Moskve u Ukrajini zahuktava, Kijev pokušava poremetiti ruski ratni stroj nakon što je njegova protuofenziva postigla samo skromne uspjehe i sada se na nekim mjestima našao u defenzivi.

Takav napad, više od 4000 km od Ukrajine, ilustrira spremnost Kijeva da izvrši sabotažu duboko u Rusiji. Reuters nije mogao neovisno provjeriti koristi li se željeznička ruta u vojne svrhe. Ruske željeznice priopćile su da je vlak zaustavljen kada je uočen dim iz rezervoara s dizelom. Rečeno je da je željeznički promet preusmjeren, što je malo produžilo vrijeme putovanja, ali da prijevoz nije prekinut.

Pročitajte više