Ruski analitičar predviđa raspad SAD i povratak Aljaske "majci domovini"

UNUCI Sarah Palin će se potpisivati ćirilicom, a zemlje čija im je baka htjela biti potpredsjednicom neće biti, predviđa profesor Igor Panarin.

Ove je tvrdnje Panarin, koji predaje na Diplomatskoj školi ruskog Ministarstva vanjskih poslova, jučer iznio u intervjuu za list Izvjestija.

Prema njegovom mišljenju, SAD uskoro čeka potpuni ekonomski krah čije će posljedice, između ostalog, biti i raspad današnje supersile na nekoliko samostalnih država. Panarin to obrazlaže tvrdnjama koje je iznio prije deset godina na jednoj konferenciji, kada je upozoravao na sve manje održiv javni dug SAD koji je tada iznosio 2 bilijuna, a danas iznosi čak 11 bilijuna dolara.

Na pitanje kada će se to dogoditi, Panarin je rekao kako se to već događa. "Zahvaljujući ekonomskoj krizi, tri od pet najjačih i najuglednijih banaka na Wall Streetu je već prestalo postojati, a dvije jedva preživljavaju", kaže Panarin i tvrdi da će SAD zbog toga prestati biti svjetski financijski regulator, a na to mjesto doći Kina i Rusija.

Nastojeći objasniti razloge zbog kojih prijeti raspad današnjoj supersili, Panarin je rekao kako će ekonomski problemi za stanovništvo postati sve neizdržljiviji zbog propasti tvrtki kao Ford i General Motors te masovnog gubitka ušteđevina u bankama, rasta cijena i nezaposlenih. Guverneri bankrotiranih država sada sve više opsjedaju Washington tražeći pomoć, a nezadovoljstvo priječi jedino uvjerenje da će "Obama postići čudo". Na proljeće će ispostaviti da od čuda nema ništa, tvrdi Panarin.

Prema njegovom mišljenju, SAD bi se trebala raspasti na najmanje šest novih država - Pacifičku obalu, kojom će dominirati kineski doseljenici i kapital; Jug, gdje će dominirati Hispanoamerikanci; Teksas, gdje je pokret za nezavisnost u usponu; Atlantska obala sa svojom specifinom kulturom te Sjeveroistok, gdje se primjećuje sve veća ideološka bliskost s Kanadom.

Panarin je na kraju sugerirao da bi u toj situaciji Rusija mogla tražiti da joj se vrati suverenitet nad Aljaskom koju je, prema mišljenju 60-godišnjeg autora knjiga o informatičkom ratovanju, godine 1867. "iznajmila a ne prodala" Sjedinjenim Državama.

D.A.

Pročitajte više