Ruski antiratni bend uhićen na Tajlandu: "Ruske vlasti našle su izgovor da ih uhite"

Rusko-bjeloruskom rock bendu s antiratnim stavovima koji je bio na turneji po Tajlandu prijeti deportacija natrag u Rusiju, izvijestili su aktivisti koji se bore za njihovo oslobođenje. Human Rights Watch pozvao je tajlandsku vladu da ne deportira bend Bi-2, koje je Moskva osudila i dodala da sedam članova benda čeka progon u toj zemlji.

Bend je uhićen zbog neovlaštenih nastupa tijekom turneje po Phuketu, turističkom otoku koji ugošćuje stotine tisuća ruskih turista, a trenutno se nalaze u zatvoru u Bangkoku. Tajlandske vlasti još nisu javno komentirale slučaj niti odgovorile na upite koje im je slao BBC.

"Nismo razumjeli pravni proces, nije bilo prevoditelja"

U izjavi na službenoj Facebook stranici benda stoji da im prijeti deportacija nakon što su 26. siječnja proglašeni krivima za nastup bez ispravne dozvole. Rečeno je da su platili kaznu za prekršaj. Neki od njihovih pristaša odgovorili su na objavu, tvrdeći da je bend bio meta: "Ruske vlasti našle su izgovor da ih privedu."

Bend je u svom priopćenju objavio kako je "vanjski pritisak odigrao značajnu ulogu u pritvaranju." "Znamo da je razlog za ovaj pritisak [osveta] za našu kreativnost, naše stavove, našu poziciju", rekli su. Bend je također tvrdio da nisu mogli razumjeti pravni proces s tajlandskom policijom i sudovima, budući da nisu dobili odgovarajuće prevoditeljske usluge.

Vijest je objavila i liderica bjeloruske opozicije, Svetlana Tihanovskaja. "Ruske vlasti žele da se glazbenici bjeloruskog rock benda BI-2 deportiraju iz Tajlanda u Rusiju. BI-2 je otvoreno podržao naše prosvjede 2020. i suprotstavio se Putinovoj agresiji u Ukrajini. U Rusiji ih se može proganjati i potiskivati. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi", napisala je na platformi X.

Od sedam članova benda, neki su dvojni državljani Australije i Izraela, pa bi mogli biti deportirani u te zemlje. Ali aktivisti upozoravaju da najmanje dva člana imaju samo rusko državljanstvo i da bi mogli biti poslani natrag. Ruske vlasti još nisu komentirale situaciju s bendom i nisu rekle traže li deportaciju.

Ministarstvo označilo frontmena stranim agentom

Ruski zastupnici ranije su ovaj bend isticali zbog njihovog "antiruskog stava". U svibnju 2023. rusko ministarstvo pravosuđa označilo je frontmena Egora Bortnika "stranim agentom" jer se "protivio" ruskoj invaziji na Ukrajinu i "davao negativne izjave" o Rusiji, njezinim građanima i vlastima. Bend je bio na turneji izvan Rusije od 2022., uključujući i nastupe diljem Europe prošle godine.

"Bili smo nezgodni za [rusku] vladu neko vrijeme jer smo vrlo veliki bend i vrlo su očito antiratni i protiv Putina. Pa smo se iselili iz zemlje prije nedavno", napisala je na Facebooku jedna od članica benda, Marjana Semkina.

Prvi takav slučaj pod tajlandskim premijerom

Tajland, a posebno njegova poželjna otočna mjesta za odmor kao što je Phuket, doživjeli su veliki priljev ruskih turista otkako je počeo rat u Ukrajini prije dvije godine. Mnogi su Rusi pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli služenje vojnog roka. Prema nekim procjenama, gotovo pola milijuna Rusa stiglo je u Phuket u prvoj polovici 2023. godine.

"Ako ih tajlandske vlasti pošalju [Bi-2] natrag u Rusiju da se suoče s progonom, to bi bio prvi takav slučaj pod vladom [premijera] Srette", rekao je viši istraživač Human Rights Watcha Sunai Pasuk za BBC. "Tajlandski premijer obećao je da će se njegova vlada pridržavati načela ljudskih prava tako da je ovo ključni test."

To bi također bio prvi slučaj da tajlandska administracija prisilno vrati ruskog državljanina u Rusiju od početka rata. I to bi bilo kršenje tajlandskog domaćeg zakona koji sprječava mučenje i prisilne nestanke, kao i tajlandske obveze prema međunarodnim zakonima protiv mučenja.

Bangkok je potpisnik UN-ove konvencije protiv mučenja, što znači da ima obvezu ne vraćati ljude na mjesta gdje im prijeti opasnost od progona.

Pročitajte više