Ruski časnik riskirao sve da napusti Putinov rat u Ukrajini, ispričao i zašto

Ilustracija: EPA

JEDAN ruski časnik odlučio je napustiti službu jer je shvatio da rat u Ukrajini nije bitka u kojoj želi sudjelovati. U razgovoru za CNN ispričao je što ga je navelo da odustane od službe.

"Bili smo prljavi i umorni. Ljudi oko nas su umirali. Nisam želio biti dio toga, a bio sam", rekao je vojnik te dodao da je otišao potražiti svog zapovjednika i na licu mjesta dati otkaz. Zbog njegove sigurnosti, CNN nije otkrio identitet časnika.

Ovaj Rus nije jedini koji je odbio boriti se u ratu jer kako vrijeme odmiče, u javnost izlaze priče o mnogim sličnim slučajevima. Profesionalni vojnici i vojni obveznici odbijaju sudjelovati u ratu te napuštaju službu. Procjene zapadnih dužnosnika kažu da se ruske snage bore s niskim moralom i velikim gubicima u Ukrajini. 

Britanska obavještajna i sigurnosna agencija navodi da su neki vojnici čak odbili izvršiti naredbe. CNN nije dobio nikakav komentar ruskog ministarstva obrane na tu temu.

"Mnogi vojnici nisu razumjeli što radimo u Ukrajini"

CNN-ov sugovornik kaže da je bio dio masovnog gomilanja vojske na zapadu Rusije, što je u svijetu izazvalo strahove za Ukrajinu. No kaže da nije puno razmišljao o tome, čak ni 22. veljače kada su on i ostatak njegove bojne zamoljeni da predaju mobitele dok su bili stacionirani u Krasnodaru na jugu Rusije. Nikakvo objašnjenje nisu dobili. Te noći su satima crtali bijele pruge na vojnim vozilima. Rečeno im je da to isperu i napišu slovo Z.

"Tada su mi rekli da napišem slovo Z kao u filmu Zorro. Idući dan su nas odveli na Krim. Iskreno, mislio sam da nećemo ići u Ukrajinu. Nisam uopće mislio da će doći do ovoga", rekao je. Dok se postrojba ruskog časnika okupljala na Krimu, predsjednik Vladimir Putin je 24. veljače započeo daljnju invaziju na Ukrajinu.

No časnik govori da on i njegovi suborci toga nisu bili svjesni jer im nisu prenijeli nikakve vijesti. K tome, kaže, bez mobitela nisu imali kontakt sa svijetom. Dva dana kasnije naređeno im je da uđu u Ukrajinu, ispričao je. "Neki dečki su to odbili. Napisali su izjavu i otišli iz službe. Ne znam što im se dogodilo. Ja sam ostao, ne znam zašto. Sutradan smo otišli", ispričao je.

Rus kaže da nije znao cilj misije. Do vojnika nisu došle Putinove tvrdnje da Ukrajinu treba "denacificirati". "Nisu nam govorili o ukrajinskim nacistima. Mnogi od nas nisu razumjeli o čemu se tu radi i što mi ovdje radimo. Nadao sam se diplomatskom rješenju i osjećao sam se krivim zbog invazije na Ukrajinu", ispričao je.

"Bilo mi je neugodno, sramio sam se"

Kada je njegova jedinica prešla granicu u dugoj koloni vozila, vidjeli su hrpu uništene vojne opreme i razbacane kutije obroka ruskih vojnika. CNN-ov sugovornik je tada sjedio u kamionu te uz sebe čvrsto držao pištolj. Sa sobom je imao još dvije granate. 

Vozili su prema sjeverozapadu, u smjeru Hersona. Kada su se približili jednom selu, jedan je mještanin imao bič te je s bičem u ruci počeo vikati u smjeru konvoja: "Svi ste najebali!" Časnik kaže da se mještanin s bičem skoro popeo u njihovu kabinu i da su mu oči bile suzne od plača.

"To je ostavilo snažan dojam na mene. Kada smo vidjeli mještane, nije nam bilo svejedno. Neki su sakrili oružje ispod odjeće, a kad smo se približili, pucali su. Osjećam neugodu i sram što su me Ukrajinci vidjeli i to na njihovoj zemlji. Prvih tjedan dana još sam bio u stanju šoka. Ni o čemu nisam razmišljao. Samo sam otišao u krevet s mišlju da je glavno da preživim još jedan dan. Granate su par dana padale vrlo blizu, pravo je čudo što nitko od nas nije poginuo", ispričao je časnik za CNN.

Otišao do zapovjednika i napustio službu

Rus kaže da nije jedini koji je zabrinut ili zbunjen oko toga zašto su poslani u Ukrajinu. Sjeća se da su neki njegovi suborci bili sretni kada su saznali da će uskoro biti isplaćeni bonusi za borbu u Ukrajini. "Netko je rekao da će otplatiti kredit ako tu bude još 15 dana", prisjetio se časnik.

Nakon nekoliko tjedana CNN-ov sugovornik je postao svjesniji onoga što se događa. Kaže da je imao više vremena i energije za razmišljanje. Počeli su slušati vijesti s radioprijemnika.

"Saznao sam da se u Rusiji zatvaraju trgovine i da se ekonomija urušava. Osjećao sam se krivim zbog toga, a još veću krivnju sam osjećao jer smo došli u Ukrajinu. Znao sam da mogu napraviti samo jednu stvar - skupio sam snagu i otišao zapovjedniku te rekao da napuštam službu. Htio sam napisati izvještaj i otići. Zapovjednik me prvo odbio i rekao da je nemoguće odbiti služenje u vojsci. Kazao mi je da bi ovo moglo biti kazneno djelo i da se radi o  veleizdaji. No ostao sam pri svome. Dao mi je list papira i olovku. Napisao sam izvještaj i otišao iz službe", rekao je.

I drugi ruski vojnici odbijaju se boriti

Sugovornik CNN-a nije jedini vojnik koji je odlučio odustati i otići iz rata. Valentina Melnikova, tajnica Saveza komiteta majki vojnika Rusije, kazala je da su se čule mnoge pritužbe kada su prve postrojbe otišle u Ukrajinu. 

"Vojnici i časnici su napisali izvještaj, napustili službu i odlučili se vratiti. Glavni razlog je psihičko stanje, a drugi su moralna uvjerenja", rekla je Melnikova, čija organizacija savjetuje vojnike kako napisati izvještaj te im pruža pravne savjete. Aleksej Tabalov, aktivist za ljudska prava i direktor organizacije koja pomaže ruskim ročnicima, kaže da je osobno imao konzultacije s dvojicom vojnika koji su napustili službu. 

"Ne mogu reći da je riječ o masovnom napuštanju službe, ali puno ruskih vojnika želi otići. Ako se zbroje slučajevi s kojima su se susrele druge organizacije, onda brojka vojnika prelazi 1000", kaže Tabalov za CNN te dodaje da se u Rusiji još uvijek odvija novačenje.

Od početka rata u Ukrajini su ubijene tisuće ruskih vojnika. Ukrajinske oružane snage procjenjuju da su Rusi izgubili preko 22.000 vojnika. Rusko ministarstvo obrane je posljednji put o gubicima izvijestilo 25. ožujka, a rekli su da je poginuo 1351 vojnik.

 

Pročitajte više