Ruski diplomat podnio ostavku: Nikada se nisam sramio svoje zemlje kao 24. veljače

Foto: Wikipedia

RUSKI veleposlanik u UN-u u Ženevi Boris Bondarev podnio je ostavku zbog, kako kaže, krvavih, besmislenih i apsolutno bespotrebnih borbi u Ukrajini. Bondarev je tako postao najviše rangirani ruski diplomat koji je prebjegao zbog rata. 

U ostavci je napisao kako je svjedočio brojnim zaokretima vanjske politike tijekom svoje 20-godišnje karijere, ali navodi kako se nikad nije posramio svoje zemlje kao 24. veljače kad je Rusija pokrenula invaziju. 

Laži i neprofesionalizam

Navodi također da je razina laži i neprofesionalizma u ruskom ministarstvu vanjskih poslova katastrofalna te je rekao da je Putinov rat ne samo zločin protiv ukrajinskog naroda već i protiv naroda Rusije. 

“Najstrože osuđujem ono što moja vlada radi i što je radila, barem od veljače, i ne želim da me se više povezuje s tim”, rekao je. Dodao je da nije bilo pitanje hoće li dati ostavku, nego kada. “Ne vidim nikakvo drugo rješenje”, poručio je.

Bondarev kaže da, iako je ruska invazija na Ukrajinu za sve bila šok, njegov stav vjerojatno ostali u ministarstvu vanjskih poslova uglavnom ne dijele. “Mislim da je većina njih pod utjecajem propagande i svojih nadređenih”, smatra Bondarev.

"Moraš raditi kako ti šef kaže"

“Kada radiš u ministarstvu dio si hijerarhije, stoga moraš raditi kako ti šef kaže. Dugo vremena već u tom ministarstvu uglavnom nema kritičkog stava”, naveo je. Iako ne vjeruje da će njegova ostavka išta znatnije promijeniti, kaže da “možda to ipak bude jedna mala cigla u puno većem zidu koji bi na kraju mogao biti izgrađen”.

Na pitanje o tome hoće li zbog svoje odluke biti smatran izdajnikom, Bondarev je rekao:  “Mislim da je već tako”. Podsjetimo, u ožujku je Anatolij Čubajs postao najistaknutiji dužnosnik Kremlja koji je dao ostavku zbog rata. Čubajs, koji je bio Putinov posebni izaslanik za odnose s međunarodnim organizacijama za održivi razvoj ne samo da je napustio svoju dužnost već i Rusiju.

 

Pročitajte više