Ruski dronovi lako uništavaju moćne američke tenkove: "Kvare se. Smeta im i kiša"

Foto: X

Ukrajinski vojnici koji upravljaju tenkovima Abrams, a koje je Kijevu isporučio SAD, kažu kako ova oklopna vozila imaju niz mana, zbog čega je upitno koliko su korisni na bojišnici. Kada su Sjedinjene Države odlučile poslati Abramse, predsjednik Joe Biden je kazao da su oni dokaz trajne i nepokolebljive američke predanosti Ukrajini. 

No, vojnici kažu za CNN kako oklopi tenkova (vrijednih 10 milijuna dolara) nisu dovoljno snažni da zaustave moderno oružje. "Njihov oklop nije dostatan za ovu situaciju", rekao je vojnik s kodnim imenom Joker. "On ne može zaštiti posadu u tenku. Danas se ratuje s dronovima. Kada god vide tenk, oni ga odmah gađaju", dodao je. 

Drugačija vrsta ratovanja

Njegov kolega, Dnjipro, navodi da su Abramsi glavna meta Rusima. "Ako nema obrane, posada neće preživjeti na bojnom polju", rekao je. Naime, na većem dijelu ukrajinske bojišnice se sada primarno koriste jurišne bespilotne letjelice kamikaze - maleni i precizni dronovi koji mogu uništiti pješačke postrojbe i uzrokovati značajnu štetu na tenkovima.  

Eksplozivni FPV dronovi, kojima upravljaju vojnici koristeći se naočalama za kompjuterske igre, promijenili su prirodu ratovanja, a ukrajinski vojnici su o ograničenjima Abramsa tijekom "novih pravila igre", naučili plaćajući veliku cijenu. 

 

Sjedinjene Države su Ukrajini poslale 31 tenk M-1A1 Abrams. Oni su opremali jedan bataljun u 47. mehaniziranoj brigadi ukrajinske vojske, koja se borila u obrambenoj kampanji zapadno od ruševina Avdijivke u istočnoj Ukrajini. 

U nekoliko mjeseci teških borbi, 47. mehanizirana brigada izgubila je čak osam M-1 tenkova teških 69 tona za četiri osobe; uglavnom zbog ruskih bespilotnih letjelica. Jedan vojnik je tijekom borbe za Avdijivku izgubio nogu kada je probijen oklop tenka. 

>> Ruski dronovi lako uništavaju moćne američke tenkove. Ovo je ukrajinsko rješenje

Problemi s kišom i maglom

Brigada je, kako navodi AP, zbog gubitaka oko Avdijivke krajem travnja povukla "moćne" tenkove. No, Abramsi nisu problematični samo zbog dronova, izgleda da imaju i svojih specifičnih tehničkih poteškoća. Novinari CNN-a su ispod drveta zamijetili jednoga od njih, koji je već neko vrijeme pokvaren.  

Vojnici navode da je tek nedavno dopremljen iz Poljske, a da je već počeo imati problema s motorom. Također se žale kako po kiši ili magli kondenzacija može "spržiti" elektroniku u vozilu. Dodatan problem je streljivo koje je, kako kažu ukrajinski borci, pogrešnog tipa za trenutne borbene uvjete. 

"Ono što imamo više je za izravne borbe tenka protiv tenka, što se događa vrlo rijetko. Puno češće funkcioniramo kao topništvo. Treba uništiti drvored ili zgradu. Imali smo slučaj kada smo ispalili 17 komada streljiva u kuću, a ona je još uvijek stajala", kazao je Joker.  

Rusi se ismijavaju: To su prazne limene kante

Tenkove su ismijavali i ruski vojni analitičari, nazivajući ih praznim limenim kantama. Jednog od njih su zarobile ruske snage i paradirale njime Crvenim trgom. Ukrajinski vojnici frustrirano tvrde da su Abramsi napravljeni za NATO stil ratovanja, u kojem zračne snage i topništvo pripremaju bojno polje prije napredovanja tenkova i pješaštva.  

"Pozovite avijaciju, pozovite topništvo. Mi nemamo avijaciju i artiljeriju. Imamo samo tenk. I to je problem", navodi Joker. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.