Ruski državljanin špijunirao Crnomorsku flotu, Rusi ga osudili na 12 godina zatvora

Foto: EPA

RUSKA sigurnosna služba FSB je priopćila kako je ruski državljanin osuđen na 12 godina zatvora zbog veleizdaje nakon što je špijunirao Crnomorsku flotu Ruske Federacije u periodu od 2020. do 2021. godine. U priopćenju su istaknuli da će Jevgenij Vadimovič Petrušin zbog špijuniranja za ukrajinsku stranu morati platiti i novčanu kaznu, prenosi ruska državna novinska agencija RIA novosti

"Stupila je na snagu presuda Gradskog suda u Sevastopolju ruskom državljaninu Jevgeniju Vadimoviču Petrušinu, koji je proglašen krivim za veleizdaju. Osuđen je na 12 godina kazne zatvora strogog režima, novčanu kaznu od 100 tisuća rubalja (oko 1500 eura) i ograničenje slobode na godinu dana (nakon što odradi kaznu)", navodi se u priopćenju.

Prikupljao i prenosio informacije o aktivnostima flote

Istražitelji su navodno utvrdili da je Petrušin postupao po uputama Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine tijekom 2020. i 2021. godine. Sud u Sevastopolju ga je teretio da je prikupljao i prenosio informacije o aktivnostima Crnomorske flote kako bi ukrajinskoj vojsci dao stratešku prednost u vojnom sukobu. 
 

Pročitajte više