Ruski državni mediji objavili vijest o povlačenju ruskih snaga pa ubrzo sve obrisali

Foto: EPA

Ruski državni mediji danas su objavili i brzo povukli izvješća o povlačenju snaga s položaja na lijevoj (istočnoj) obali rijeke Dnjepar. Izvješća su citirala rusko ministarstvo obrane koje je objavilo da se trupe prebacuju "na povoljnije položaje" na lijevoj strani obale, koju su okupirali Rusi.

Međutim, napisi ruskih medija su brzo povučeni. Rusko ministarstvo obrane okrivilo je Ukrajinu za "lažno izvješće". Inače, prošlo je godinu dana otkako su se ruske snage povukle s desne obale, uključujući i iz grada Hersona. Rijeka uglavnom i dalje razdvaja ukrajinske i ruske snage.

Kremlj odbio komentirati incident

U izvješćima koja su sada povučena, državne novinske agencije TASS i RIA Novosti navele su da je Rusija premjestila trupe na položaje istočno od rijeke Dnjepar, kako bi "oslobodila dio svojih snaga, koje će se koristiti za ofenzivne operacije u drugim područjima".

Agencije su koristile jezik sličan onom korištenom u prethodnim najavama ruskih povlačenja. Kremlj je odbio komentirati incident rekavši da je to stvar vojske. Ukrajinske snage posljednjih tjedana sve intenzivnije napadaju ruske snage preko Dnjepra, piše BBC.

Ukrajinci žele prijeći Dnjepar kako bi presjekli teritorij pod ruskom okupacijom, odnosno kopneni koridor do poluotoka Krim. Rusija je u petak objavila kako je odbila pokušaj Ukrajine da uspostavi pristanište - položaj za iskrcavanje na plaži - koje se moglo koristiti za dovođenje teškog oklopa u borbu i predstavljalo bi značajan napredak.

ISW: Rusi nisu uspjeli odbaciti Ukrajince s istočne obale

Ipak, Institut za proučavanje rata (ISW), istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, izvijestio je prošlog tjedna kako ruski napori da odbace ukrajinske snage s istočne obale "nisu spriječili ukrajinske snage da prebace dodatno osoblje i materijal na položaje na istočnoj obali" rijeke.

Odvojeno, ukrajinska vojna obavještajna služba preuzela je odgovornost za eksploziju koja je u subotu ubila najmanje tri ruska časnika u okupiranom gradu Melitopolju. Kijev je rekao da je eksplozija bila "čin osvete" koji su izvele lokalne snage otpora.

Borci povezani s Ukrajinom tvrde da su ubili niz ruskih dužnosnika i njihovih lokalnih suradnika automobilima bombama i eksplozijama. Prošli tjedan, Mihail Filiponenko, bivši vođa separatističke milicije, ubijen je u okupiranom gradu Luhansku u napadu za koji je odgovornost preuzela Ukrajina.

Pročitajte više