Ruski komunisti skromno obilježili 150. godišnjicu Lenjinova rođenja

Foto: EPA

SA ZAŠTITNIM maskama na licu i crvenom zastavom u ruci, šačica ruskih komunista položila je u srijedu cvijeće kod mauzoleja u kojem počiva Lenjin, u povodu 150. godišnjice njegova rođenja, na Crvenom trgu u Moskvi koji je zbog pandemije koronavirusa inače sablasno pust.

Daleko od parada, koje je Komunistička partija organizirala svake godine u povodu rođendana utemeljitelja bivšeg SSSR-a, proslave su ovaj put bile skromne zbog izolacije pa se okupilo samo nekoliko desetaka ljudi.

Noseći zaštitne maske, crvene šalove i uglavnom poštujući distancu, položili su cvijeće kod mauzoleja, dok je proljetno sunčano vrijeme povremeno prekidao snijeg.

„Dogovorili smo se da ćemo poštovati sve mjere opreza. Većina sudionika bila je s maskama i držali su distancu. Nazočni su bili čelnici stranke, zastupnici i dužnosnici moskovskih i regionalnih organizacija”, rekao je komunistički zastupnik Jurij Afonin za TASS.

Zbog pandemije koronavirusa i mjera izolacije u Moskvi, Komunistička partija odlučila je proslave odgoditi za jesen.

Mediji su također na svoj način obilježili Lenjinovo rođenje. List Komsomolskaja Pravda objavio je imaginarni „intervju” s Lenjinom o aktualnim pitanjima temeljeći ga na njegovim spisima i izvješćima.

Kanal RT koji financira Kremlj objavio je nekoliko humorističnih videa u kojima glumac glumi Lenjina kako slavi rođendan u suvremenoj Rusiji, ali posve sam zbog izolacije.

Lenjinovi posmrtni ostaci počivaju u njegovu mauzoleju gotovo 30 godina nakon raspada SSSR-a, a njihova sudbina kontroverzno je pitanje u zemlji.

Predsjednik Vladimir Putin u prosincu je ocijenio da Lenjina, koji je umro 1924., ne bi trebalo dirati dok god su „životi i sudbine puno ljudi s njime povezani... povezani s uspjesima prošlosti, sa sovjetskim vremenima”.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više