Ruski matematički genij ponovno odbio nagradu od milijun dolara



POVUČENI ruski matematički genij Grigorij Perelman, koji je postao globalno poznat nakon što je riješio 100 godina star problem znan kao Poincareova slutnja, još je jednom odbio nagradu za to nesvakidašnje postignuće.

The Clay Mathematics Institute (CMI) iz Cambridgea rekao je da ih je Perelman obavijestio kako neće prihvatiti nagradu od milijun dolara, koju je institut ponudio svakome tko riješi problem.

"Odbio sam nagradu. Glavni razlog je neslaganje s organiziranom matematičkom zajednicom. Ne volim njihove odluke. Mislim da su nepoštene", rekao je Perelman za rusku novinsku agenciju Interfax.

Dodao je kako smatra da doprinos američkog matematičara Richarda Hamiltona nije ništa manji nego njegov.

Perelman: Slava i novac me ne zanimaju

Perelman je do 2003. godine radio kao istraživač na prestižnom Matematičkom institutu Steklov u St. Petersburgu, koji je napustio, a iste je godine institutu Clay poslao rješenje Poincareove slutnje. Institut je Perelmanovo rješenje podvrgnuo strogim provjerama, nakon čega je prije četiri godine ustanovljeno da je rješenje točno te da je ruski matematički genij zaslužio vrijednu nagradu.

No Perelman je već u ožujku ove godine odbio i novac i medalju, objasnivši kako mu to ne treba jer "ima sve što poželi" i da ga slava i novac ne zanimaju. Mediji su se zainteresirali za ovog genijalnog čudaka te otkrili kako živi u skromnom stančiću u St. Peterburgu, u kojem od namještaja ima tek stol, krevet i ormar.

Poincareova slutnja je samo jedan od sedam sličnih matematičkih problema za čije je rješenje Matematički institut Clay raspisao nagradu od milijun dolara, a predstavlja topološki problem prema kojem je svaki trodimenzionalni prostor koji je bez rupa, povezan i konačan, zapravo ekvivalentan razvučenoj sferi.

Pročitajte više