Ruski mediji u dilemi: Je li bilo pokušaja atentata na Putina i Medvjedeva?

U SCENI poput one iz kultnog filma Freda Zinnemanna "Šakalov dan", agenti sigurnosti Kremlja ugledali su čovjeka sa snajperskom puškom na krovu zgrade koja je gledala na moskovski Crveni trg, upravo u vrijeme kada su Vladimir Putin i Dmitrij Medvjedev na pozornici proslavljali pobjedu na predsjedničkim izborima 3. ožujka. Nakon brze intervencije agenata i policije snajperist je uhićen. 

Vijest o uhićenju "atentatora", prvi je pustio ruski tabloid Tvoi Den, koji je poznat po dobrim kontaktima s ruskim vlastima i tajnim službama, međutim čudno je kako je Ruska novinska agencija Interfaks u subotu navečer, pozivajući se na službene izvore, objavila kako je takva vijest apsolutno netočna.

Strogo kontrolirani mediji

Britanski Daily Mail u svojem današnjem tekstu dvoji kako službeni demanti vrlo vjerojatno nije istinit. Naime, kako stoji u engleskom dnevniku, apsolutno je nemoguće da u ruskim medijima koji su strogo nadzirani od Kremlja, izađe priča poput one o pokušaju ubojstva, a da nisu već odobreni od visokih predstavnika vlasti.

Štoviše, prvi čovjek ruske obavještajne agencije FSB Nikolaj Petrušev rekao je kako je njegova organizacija osujetila niz terorističkih napada za vrijeme izborne kampanje, no unatoč demantiju Interfaxa, slučaj uhićenja "ruskog šakala" Petrušev nije htio demantirati, a ni potvrditi.

Šakal iz Tadžikistana

No, bez obzira na demanti moskovski "Tvoi Den" objavio je detalje zavjere, te identificirao atentatora kao Šahvelada Osmanova iz Tadžikistana. On je navodno unajmio stan preko puta bine na kojoj su Putin i Medvjedev trebali objaviti izbornu pobjedu, no nije im poznat motiv političkog atentata.  Vladimiru Putinu, bivšem šefu ruske tajne službe FSB, više puta su prijetili smrću, a u vrijeme osam godina vlasti nad Rusijom stekao je vrlo moćne neprijatelje.

I.Ć.
Foto: AFP/Daily Mail

Pročitajte više