Ruski naftni div tuži njemačku vladu

Foto: EPA

Ruska naftna kompanija Rosneft podnijela je njemačkom ustavnom sudu tužbu protiv vlade zbog uvođenja državne uprave u njezinoj podružnici, rekli su danas odvjetnici kompanije. U rujnu prošle godine vlada je preuzela Rosneft Deutschland povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju. U listopadu je Rosneft zbog toga podigao tužbu.

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj, podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom, a derivatima opskrbljuje i dijelove Poljske.

Njemačko ministarstvo gospodarstva bez komentara

EU je uveo embargo na rusku naftu koja se dostavlja brodovima i Njemačka je pokušavala pronaći druga rješenja za opskrbu rafinerija. Vlada je odluku o uvođenju državne uprave branila tvrdnjom da je zbog poremećaja u opskrbi ruskom naftom željela osigurati opskrbu derivatima, a upravni sud odbacio je u ožujku Rosneftovu tužbu zaključivši da vlada uvođenjem državne uprave nije prekoračila mandat.

Rosneftov pravni zastupnik Malmendier Legal objavio je da je podnio tužbu ustavnom sudu u kojoj ukazuje na proceduralne pogreške nižeg suda, kršenje ustavnog načela prava na saslušanje i neustavnost dijela njemačkog zakona o energetskoj sigurnosti.

Istaknuli su da je Rosneft podnio tužbu saveznom upravnom sudu i zbog vladinih odluka o produljenju mandata državne uprave. Njemačko ministarstvo gospodarstva, koje nadzire upravu, nije odgovorilo na upit Reutersa da komentira novi pravni potez Rosnefta.

Pročitajte više