Ruski patrijarh blagoslovio Putina zbog vraćanja važne ikone

Foto: EPA

POGLAVAR Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril ocijenio je "povijesnom" odluku Vladimira Putina da Crkvi vrati ikonu Andreja Rubljova Trojstvo, remek-djelo 15. st. koje je 1929. povjereno Tretjakovskoj galeriji, u trenutku kada se Rusija bori s "golemim neprijateljskim snagama".

Ikona koja je tijekom vikenda predana Crkvi, unatoč protivljenju konzervatora koji je smatraju preosjetljivom, prenesena je u subotu navečer u katedralu Krista Spasitelja, obnovljenu 1990-ih pošto je u Staljinovo vrijeme srušena eksplozivom. 

Na ikoni su tri anđela koja sjede za stolom

Patrijarh Kiril je na misi istaknuo da je ruski predsjednik, koji je ikonu vratio izvršnom uredbom koju je potpisao prošli mjesec, donio "povijesnu odluku" u kritičnom trenutku kada se "domovina bori s golemim neprijateljskim snagama". "Takvo što se ne događa bez božjeg zahvata", rekao je Kiril (76) koji je zbog potpore vojnoj ofenzivi protiv Ukrajine pod sankcijama Velike Britanije i Kanade. 

Ikonu redovnika i slikara Andreja Rubljova koji je 1980-ih proglašen svetim, na kojoj su tri anđela koja sjede za stolom, sovjetske vlasti su 1929. predale Tretjakovskoj galeriji u Moskvi. Ruska pravoslavna crkva je više puta nakon raspada SSSR-a tražila da joj se ikona vrati.

Pročitajte više