Ruski patrijarh Kiril otpustio svećenika: "Ometao je prijenos ikone Trojstva"

Foto: EPA

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, danas je otpustio svog stručnjaka za umjetnost i restauraciju zbog ometanja prijenosa povijesne ikone Trojstva iz 15. stoljeća iz moskovskog muzeja u crkvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je da se ikona preda crkvi iz moskovske Galerije Tretjakov zbog njezine važnosti za vjernike, objavio je Kremlj ovaj tjedan.

Protojerej Leonid Kalinjin, voditelj stručnog vijeća Moskovskog patrijarhata za crkvenu umjetnost, arhitekturu i restauraciju, rekao je novinskoj agenciji Interfax ovaj tjedan da se dijalog između muzeja i crkve vodi "u dobroj vjeri" nakon što su stručnjaci utvrdili da ikonu treba restaurirati.

Kalinjinu zabranjeno svećeničko zvanje

Danas je patrijarh Kiril dekretom razriješio Kalinjina dužnosti "zbog ometanja unošenja ikone" u moskovsku katedralu Krista Spasitelja. Kalinjinu je također zabranjeno svećeničko zvanje, navodi se u objavi na mrežnoj stranici Ruske pravoslavne crkve.

"Čini se da sam pogriješio", citirala je novinska agencija TASS Kalinjinove riječi. Crkva, čiji je konzervativizam Putin zagovarao kao dio svoje vizije ruskog nacionalnog identiteta, jedna je od najvatrenijih institucionalnih pristaša ruskog rata u Ukrajini.

Patrijarh Kiril rekao je prošle godine da će oni koji su poginuli boreći se u Ukrajini biti očišćeni od svojih grijeha.

Trojstvo Andreja Rubljova je jedna od najsvetijih i umjetnički najvažnijih ruskih ikona

Ikone su stilizirane, često pozlaćene vjerske slike koje se u istočnim pravoslavnim crkvama smatra svetima.

Trojstvo Andreja Rubljova, jedna od najsvetijih i umjetnički najvažnijih ruskih ikona, naslikano je u čast svetog Sergeja Radonješkog u Sergijevom Posadu, blizu Moskve. Prikazuje tri anđela koji su posjetili Abrahama kod hrasta Mamre u Knjizi Postanka, prvoj u Bibliji.

Ikonu su nekoliko puta premještali u razdobljima unutarnjih sukoba. Vlasti službeno ateističkog komunističkog Sovjetskog Saveza 1929. godine smjestile su je u Galeriju Tretjakov. Ikona je nekoliko puta premještana tijekom razdoblja unutarnjih sukoba.

Pročitajte više

 

Pročitajte više