Ruski plaćenik hvalio se lubanjom branitelja Azovstala. Sad je ubijen u Ukrajini

ZLOGLASNI satnik ruske vojske i plaćenik Igor Mangušev preminuo je u bolnici, nekoliko dana nakon što je upucan u glavu iz neposredne blizine u Ukrajini, objavili su njegovi prijatelji, a prenio je BBC.

Manguševljeva supruga Tatjana opisala je njegovo ubojstvo kao smaknuće.

Izašao na pozornicu s lubanjom

Zapovijedao je jedinicom za borbu protiv bespilotnih letjelica u okupiranom Luhansku, a bio je jedan od osnivača grupe plaćenika koja se borila protiv ukrajinskih snaga 2014. godine.

Prošlog je ljeta postao poznat jer je izašao na pozornicu držeći lubanju, a video tog događaja proširio se društvenim mrežama. U videu Mangušev govori da je lubanja pripadala ukrajinskom borcu poginulom braneći čeličanu Azovstal u južnoj luci Mariupolj.

Surađivao s Prigožinom

Mangušev je, kao ekstremni nacionalist, tvrdio da Rusija nije u ratu s ljudima, već s idejom Ukrajine kao "antiruske države" i da nije važno koliko je Ukrajinaca umrlo. Zajedno s ostalim vođama neonacističke grupacije osnovao je privatnu plaćeničku skupinu Yenot (rakun), koja je postala dio Narodne vojske.

Kasnije je postalo poznato da je kao politički strateg surađivao s najozloglašenijim ruskim plaćeničkim šefom Jevgenijem Prigožinom. Njegovo je ubojstvo pokrenulo nagađanja o napadu na kontrolnu točku u okupiranom ukrajinskom gradu Kadiivka, malo udaljenom od bojišnice.

Ruske vlasti istražuju ubojstvo

Prema ruskim izvještajima, upucan je iz neposredne blizine metkom ispaljenim pod kutom od 45 stupnjeva. Ruske vlasti istražuju ubojstvo i zasad nisu rekle ništa o okolnostima. Metak mu se navodno zabio u mozak. Prije nego što je umro, objavljene su fotografije koje prikazuju kako leži u bolničkom krevetu.

Drugi ekstremni ruski nacionalist, Pavel Gubarev, rekao je da svi znaju tko stoji iza ubojstva i primijetio da je Prigožin na trenutak utihnuo. Jedanaestomjesečni rat u Ukrajini pokrenuo je mutni svijet ekstremista u Rusiji i izazvao rivalstvo među njima.

Nakon napada ruski stručnjak Mark Galeotti rekao je da je to pokazalo da Rusija klizi natrag prema aspektima 1990-ih, "kada je ubojstvo bilo poslovna taktika, a granice između politike, biznisa, kriminala i rata postale gotovo besmislene".

Pročitajte više