Ruski pojam obiteljskog nasilja: Sve do potresa mozga i slomljenih kostiju se ne broji

Foto: 123rf

RUSKI pojam obiteljskog nasilja je poseban. Prema podacima ruskog ministarstva unutarnjih poslova u Rusiji dnevno umire 40 žena od posljedica obiteljskog nasilja, što dovodi do brojke od preko 14,000 žena godišnje.

S obiteljskim nasiljem se suočava 600,000 žena svake godine, a ruski zakonodavci ovih dana rade na prihvaćanju zakona koji bi to isto nasilje dekriminalizirao. Iznimka bi bilo silovanje i teške tjelesne ozljede.

Kazna od 3,500 kuna

Prema novom nacrtu zakona, kazna manja od 3,500 kuna će biti sve što će morati platiti nasilnici koji doma tuku svoju ženu ili dijete. Uz to, možda će dobiti 15 dana administrativnog pritvora ili rad za javno dobro.

Slomljene kosti, potres mozga ili ponovljeni prekršaji doveli bi do kaznenih optužbi.

Trenutno se obiteljsko nasilje kažnjava s dvije godine zatvora iako se i to ne provodi.

Korak natrag za Rusiju

Zakon je prošao prvo čitanje u Dumi, a ako tako prođe i na još jednom čitanju koje je na rasporedu u srijedu, vjerojatno će biti prihvaćen, jer je treće čitanje samo formalnost.

Nove mjere je predložila Yelena Mizzulina, koja tvrdi kako je manji prekršaj kada muškarac tuče svoju ženu nego kada žena ponizi muškarca.

Kako piše Independent, iz Human's Right Watcha su izjavili kako bi ovaj zakon bio velik korak unatrag za Rusiju.

Aktivistica Alena Popova pokrenula peticiju u kojoj zahtijeva od vlade Rusije da prihvati pravi pravi zakon protiv obiteljskog nasilja i da se žrtavama pruži potrebna zaštita.


 

 

Pročitajte više