Ruski političar: Milanović je u pravu, europske zemlje su postale robovi Amerike

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

HRVATSKA je počela shvaćati posljedice antiruskih sankcija i pogoršanja odnosa s Moskvom, rekao je 16. siječnja Dmitrij Belik, član Odbora za međunarodne poslove ruske Dume.

Bila je to njegova reakcija na izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da SAD i NATO preko Ukrajine vode proxy rat s Rusijom. Milanović je tada također kritizirao uvođenje antiruskih sankcija ističući besmislenost i nedostatak krajnjeg cilja ograničenja, piše portal Izvestia.

 

Belik je u intervjuu istaknuo da je Milanović, "unatoč činjenici da je Hrvatska na ruskom popisu neprijateljskih zemalja, razumno procijenio posljedice situacije koju u sukobu u Ukrajini kreiraju Washington i Bruxelles".

"Hrvatsko vodstvo je počelo zbrajati gubitke"

“Dopustite mi da vas podsjetim da je ranije Zagreb dao niz antiruskih izjava, protjerao ruske diplomate, isporučio oružje i materijalnu pomoć Kijevu, ali sada je, očito, hrvatsko vodstvo počelo zbrajati gubitke do kojih je dovela ova politika, što je pridonijelo njihovom prosvjetljenju", rekao je.

Prema Belikovim riječima, s vremenom će sve više političara dijeliti stavove s Milanovićem.

“Koncept sukoba u Ukrajini visi poput Damoklova mača nad europskim zemljama, koje već pate od posljedica sankcija te se jako plaše uvlačenja u sukob i uzimanja oružja u svoje ruke. Europske zemlje, kako je i sam Milanović primijetio, u biti su postale robovi Amerike”, rekao je Belik.

Belik je od ožujka do svibnja 2014. godine bio vršitelj dužnosti načelnika Sevastopolja te je sudjelovao u ruskoj okupaciji Krima. Za vrijeme svog mandata je zabranio korištenje ukrajinskog jezika u gradskoj upravi.

Pročitajte više