Ruski potpredsjednik vlade: Prevladali smo šok sankcija

Foto: EPA

Rusko gospodarstvo prevladalo je šok sankcija, ali ključna je zadaća "putanja" održivog rasta, izjavio je potpredsjednik vlade Andrej Belousov, izdvojivši među problemima manjak radne snage, supstituciju uvoza i posustajanje izvoza ugljikovodika.

Rusko gospodarstvo poraslo je prošle godine za 3,6 posto, nakon pada u 2022. godini, ali rast se uvelike oslanjao na proizvodnju oružja i streljiva koju financira država. Oporavak aktivnosti prikriva probleme koji koče poboljšanje životnog standarda Rusa.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je u siječnju da će aktivnost u ovoj godini porasti za 2,6 posto i za 1,1 posto u 2025.

Belousov: Ključna zadaća je ostvariti odživi gospodarski rast

"Prevladali smo šok sankcija, ali to apsolutno ne znači da smo dosegnuli putanju održivog gospodarskog rasta. Ostvarivanje održivog gospodarskog rasta ključna je zadaća s kojom smo bili suočeni prije (pandemije) covida-19, nakon (pandemije) covida-19, prije sankcija i (sada) u razdoblju sankcija", rekao je Belousov.

Prognoza ministarstva gospodarskog razvoja za idućih šest godine skicira tri godine strukturne transformacije, uz godišnju stopu rasta od oko dva posto, navodi potpredsjednik ruske vlade. U drugoj fazi gospodarstvo bi trebalo krenuti uzlaznom putanjom, uz stopu rasta od oko tri posto, dodaje.

U tom razdoblju rusko gospodarstvo moglo bi rastom nadmašiti svjetski prosjek, bude li on bude iznosio 2,5 posto, što je uvjet za rješavanje velikih socijalnih problema s kojima se Rusija suočava. “A sada su tu i obrambene zadaće”, dodao je ruski dužnosnik.

Manjak radne snage, niska produktivnost

"Svidjelo se to nama ili ne, izazov održivog rasta imperativ je za sljedećih šest godina naših života. Nažalost, to se neće moći postići u jednom dahu ili u godinu dana", rekao je Belousov.

Među izazovima istaknuo je manjak radne snage, slabiji rast izvoza ugljikovodika, potporu ulaganjima, supstituciju uvoza i rast produktivnosti koji će u konačnici diktirati životni standard stanovništva.

Ruski indeks produktivnosti rada spada među ključne razvojne ciljeve ruskog predsjednika Vladimira Putina, a u 2022. pao je za 3,6 posto, najsnažnije od globalne financijske krize 2009. godine, prema podacima statističke službe Rosstat.

Podaci o produktivnosti rada za 2023. bit će objavljeni te krajem godine.

Pročitajte više