Ruski prebjeg: Putin je paranoičan, živi po bunkerima, koristi tajnu mrežu vlakova...

Foto: EPA

RUSKI sigurnosni časnik koji je prebjegao prošle godine iznio je detalje o paranoičnom životnom stilu Vladimira Putina potvrdivši detalje o tajnoj mreži vlakova, identičnim uredima u različitim gradovima, strogoj osobnoj karanteni i eskalirajućim sigurnosnim protokolima.

Gleb Karakulov, koji je služio kao kapetan u Federalnoj zaštitnoj službi (FSO), moćnom tijelu zaduženom za zaštitu najviših ruskih dužnosnika, rekao je da su mjere osmišljene kako bi se prikrilo gdje se nalazi ruski predsjednik, kojeg je opisao kao "patološki uplašenog za svoj život", piše The Guardian. Ruski 36-godišnjak je rekao da je vlak korišten jer se "ne može pratiti ni na jednom informacijskom izvoru. To se radi zbog prikrivanja".

Ruski istraživački list Projekt izvijestio je ranije o postojanju vlaka i tajne željezničke mreže, uključujući paralelne linije i stanice u blizini Putinovih rezidencija u nacionalnom parku Valdaj u Novo-Ogarjovu i Bočarov Ručej u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

The Guardian je pregledao Karakulovljev intervju s Dossier Centrom, političko-informativnom tvrtkom koju je utemeljio ruski milijarder u egzilu Mihail Hodorkovski, te potvrdio vjerodostojnost ruskog inženjera komunikacija, koji je puno putovao s Putinom i pomogao u prenošenju nekih od njegovih povjerljivih poruka.

Tko je Karakulov?

Karakulov je bio član "terenskog tima" Predsjedničke uprave za komunikacije, koji šifrira poruke najviših ruskih dužnosnika, a procjenjuje se da je bio na više od 180 putovanja s najvišim dužnosnicima. Čini se da je on najviši obavještajni dužnosnik koji je prebjegao od početka ruskog rata u Ukrajini.

U intervjuu je Karakulov nazvao Putina "ratnim zločincem" i rekao kolegama časnicima da bi trebali iznijeti informacije koje se skrivaju od ruske javnosti.

"Naš predsjednik je izgubio kontakt sa svijetom. Posljednjih nekoliko godina živi u informacijskoj čahuri provodeći većinu vremena u svojim rezidencijama, koje mediji vrlo prikladno nazivaju bunkerima. Patološki se boji za svoj život. Okružuje se neprobojnom barijerom karantena i informacijskog vakuuma. Cijeni samo svoj život i živote svoje obitelji i prijatelja", rekao je Karakulov.

Opisao je virtualnu državu u državi, koja uključuje vatrogasce, ispitivače hrane i druge inženjere koji putuju s Putinom na njegova putovanja u inozemstvo, pružajući rijedak uvid iz prve ruke u razinu paranoje i zaštićenog načina života ruskog predsjednika. "Zovu ga šefom, obožavaju ga i uvijek govore o njemu samo pohvalno", rekao je Karakulov.

Tajne komunikacije

Karakulov je također opisao uspostavljanje tajnih komunikacija za Putina u avionima, helikopterima, raskošnim jahtama, pa čak i u skloništu u ruskom veleposlanstvu u Kazahstanu tijekom posjeta u listopadu 2022., kada je Karakulov na kraju pobjegao u Tursku, a odatle u jednu zemlju na Zapadu.

Potvrdio je da se Putin uvelike oslanja na informacije iz izvješća svojih sigurnosnih službi. Putin ne koristi mobitel ili internet, tvrdi Karakulov, a na inozemna putovanja sa sobom nije vodio ni stručnjaka za internet. "Informacije dobiva samo od najbližeg okruženja, što znači da živi u informacijskom vakuumu", rekao je Karakulov.

Putin je još uvijek u karanteni i zahtijeva da cjelokupno osoblje koje radi u istoj prostoriji s njim također prođe dvotjednu karantenu, čime se ozbiljno ograničava broj ljudi koji imaju osobni kontakt s njim.

Karakulov je rekao da Putin koristi identične urede u Sankt-Peterburgu, Sočiju i Novo-Ogarjovu te da su tajne službe koristile lažne kolone automobila i avione mamce kako bi se pretvarale da odlazi.

"Ovo služi da se zbuni strana obavještajna služba, kao prvo, a kao drugo, da se spriječe svi pokušaji njegovog ubojstva", rekao je Karakulov.

"Isključio se od svijeta"

Rekao je da su se Putinovo ponašanje i stil života značajno promijenili od izbijanja pandemije koronavirusa 2020. godine, kada se predsjednik povukao s većine putovanja i javnih pojavljivanja: "Isključio se od svijeta. Njegov pogled na stvarnost postao je iskrivljen."

Intervju nije otkrio informacije o tome koje je poruke Karakulov šifrirao za Putina ili druge visoke dužnosnike ni više informacija o Putinovim pripremama za rat ili o ratnoj strategiji.

Karakulov je opisao svoj rizični bijeg na Zapad u vrijeme Putinova posjeta Kazahstanu. Tijekom putovanja njegova žena i kći tajno su odletjele u Astanu. Nekoliko su puta odgađali bijeg, no potom je Karakulov rekao svojim kolegama časnicima da se ne osjeća dobro, a onda je s obitelji pobjegao u zračnu luku. Dossier Center je objavio da je Karakulovljevo trenutno boravište nepoznato. The Guardian je potvrdio da je Karakulov naveden kao tražena osoba u javnoj bazi podataka osumnjičenih za kaznena djela ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

Tvrdio je da se protivio ratu protiv Ukrajine otkako je Rusija pokrenula invaziju u veljači 2022., ali je čekao da uvjeri svoju suprugu da pobjegnu zajedno kao obitelj. Rekao je da još uvijek nije razgovarao s roditeljima koji su bili pobornici rata.

Dok je režim stroge karantene potaknuo glasine da je Putin možda ozbiljno bolestan i zabrinut zbog komplikacija od koronavirusa, Karakulov je rekao da nije vidio nikakve naznake da je Putin lošeg zdravlja.

Pročitajte više