Ruski pukovnik ubijen u Siriji. Diverzanti pogodili njegovo zapovjedno mjesto

Foto: Twitter

RUSKI pukovnik ubijen je u Siriji nekoliko mjeseci nakon što je raspoređen u tu bliskoistočnu zemlju da izvrši "posebne zadatke", potvrdili su dužnosnici lokalne vlasti. Vijest o smrti 49-godišnjeg Olega Pečevistija objavila je uprava ruskog Podporoškog okruga u Lenjingradskoj oblasti, gdje je ubijeni pukovnik rođen. 

Lokalni kanal Podporozhskaya Pravda izvijestio je da je Pečevisti ubijen nakon izravnog udara "diverzantske skupine" na njegovo zapovjedno mjesto u Siriji. Rusija je zadržala snažnu vojnu prisutnost u Siriji od 2015., ali je posljednjih mjeseci smanjila svoju prisutnost u regiji prebacivši iskusne trupe da se bore u ratu protiv Ukrajine. 

Ubijen u noći s 25. na 26. svibnja

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad oslanjao se na snage ruskog predsjednika Vladimira Putina i saveznike u borbi protiv pobunjenika. Uprava Podporoškog okruga je priopćila da je Pečevisti ubijen "dok je obavljao zapovjednu dužnost" u Siriji u noći s 25. na 26. svibnja, piše Newsweek.

U priopćenju se navodi da je pukovnik od 2020. bio na čelu odjela za uporabu postrojbi specijalnih snaga Rjazanjske gardijske više zračno-desantne komandne škole, vojnog obrazovnog instituta Ministarstva obrane Rusije u Rjazanskoj oblasti. Diplomirao je 2006. godine na Vojnoj akademiji kombiniranog naoružanja Oružanih snaga Ruske Federacije u Moskvi. 

Primio niz odlikovanja

Pečevisti je također služio u ruskoj Čečenskoj Republici, gruzijskoj odcijepljenoj regiji Južnoj Osetiji i Siriji. "Od prosinca 2022. obavljao je posebne zadaće u Sirijskoj Arapskoj Republici. U noći s 25. na 26. svibnja 2023. smrtno je stradao obavljajući zapovjednu dužnost", stoji u priopćenju.

"Oleg Viktorovič uživao je zasluženi autoritet i poštovanje svojih podređenih. Odgovorno je pristupio izvršavanju vojne dužnosti. Posjedovao je visoke osobne moralne kvalitete. Za besprijekornu službu odlikovan je Ordenom za hrabrost, Medaljom reda zasluga za domovinu drugog stupnja, Medaljom za hrabrost, Medaljom Suvorova, Ordenom za vojne zasluge itd.", navodi se. 

Pročitajte više