Ruski separatistički zapovjednik jučer je sam tražio kemijski napad na Mariupolj

TVRDNJA da su ruski napadači u ponedjeljak izvršili napad kemijskim oružjem u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, iako zasad nepotvrđena, izazvala je šok i zabrinutost.

Optužbu su iznijeli branitelji Mariupolja - konkretno pukovnija Azov - koji prema dostupnim informacijama s terena još drže samo mali džep grada, u metalurškom kombinatu Azovstal i u gradskoj luci. 

>> "Kreće zadnji napad na Mariupolj". UK o kemijskom oružju: Sve opcije su na stolu

Podsjetimo, Azov je na svojoj Facebook i Twitter stranici u ponedjeljak navečer objavio da su "ruske okupacijske snage upotrijebile otrovnu tvar nepoznatog podrijetla protiv ukrajinske vojske i civila u gradu Mariupolju, koja je bačena s neprijateljske bespilotne letjelice". Dodali su da žrtve pate od "respiratornog zatajenja i vestibulo-ataktičkog sindroma".

Ukrajinske, britanske i američke vlasti kažu da provjeravaju optužbe

Taj su izvještaj potom prenijeli portal Kyiv Independent i drugi ukrajinski mediji i javne osobe, a potom i zapadni mediji. Britanske, američke i australske vlasti komentirale su da istražuju ove navode. 

"Žurno radimo s partnerima na provjeri tih izvješća. Svako korištenje takvih oružja značilo bi bešćutnu eskalaciju konflikta i da je za to odgovoran Putin i njegov režim", komentirala je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u objavi na Twitteru. 

Zamjenica ukrajinske ministrice obrane Hanna Malyar ranije je rekla da Kijev provjerava neprovjerene informacije da je Rusija možda upotrijebila kemijsko oružje u napadu na Mariupolj.

"Postoji teorija da bi to moglo biti fosforno streljivo", rekla je Malyar u televizijskom intervjuu. Fosforno streljivo nije kategorizirano kao kemijsko oružje i legalno se koristi u ratovanju kao dimna zavjesa danju i kao rasvjeta za osvjetljavanje područja noću. Međutim, njegovo korištenje je zabranjeno u izravnim napadima na neprijateljske vojnike i civile budući da je visoko zapaljivo. 

Kremlj se zasad nije oglasio o ozbiljnoj optužbi o korištenju kemijskog oružja, ali proruske separatističke snage iz samoproglašenih "narodnih republika" Donjeck i Luhansk u ukrajinskom Donbasu negirale su je za rusku novinsku agenciju Interfax.

>> Azov tvrdi da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje. Što je to točno?

Ruski separatistički dužnosnik jučer najavio kemijski napad na Mariupolj

Eduard Bašurin, separatistički vojni zapovjednik i glasnogovornik ministarstva obrane "Donjecke Narodne Republike" (DNR), čiju je neovisnost Rusija priznala prije invazije na Ukrajinu, rekao je Interfaxu da kemijski agensi nisu korišteni.

No, kako su Kyiv Independent i neki analitičari još jučer istaknuli, upravo je Bašurin tog dana, nekoliko sati prije ukrajinskog izvještaja o kemijskom napadu, sam na ruskoj televiziji praktički najavio kemijski napad na preostale ukrajinske snage koje su utvrđene u Azovstalu. 

"Glasnogovornik ruskih posrednika u Donjecku rekao je 11. travnja da nema smisla napadati tvornicu Azovstal pod kontrolom Ukrajine u Mariupolju i da bi umjesto toga ruske 'kemijske snage' trebale 'dimom istjerati (Ukrajince) van'", prenio je u ponedjeljak Kyiv Independent.

Kevin Rothrock, urednik neovisnog ruskog portala koji radi u egzilu u Latviji, objavio je i isječak emisije u kojoj je Bašurin rekao upravo to.

"Postoje podzemni katovi (pod Azovstalom) i zato nema smisla jurišati na ovaj objekt sada. Mogli bismo izgubiti mnogo naših vojnika, a neprijatelj neće pretrpjeti žrtve. Zato bismo trenutno trebali smisliti kako blokirati ovaj pogon i pronaći sve puteve za ulazak i izlazak", rekao je Bašurin na ruskoj televiziji

"A nakon toga bismo trebali zamoliti naše (ruske) kemijske snage da pronađu način da dimom istjeraju ove krtice iz njihovih rupa", dodao je.

Jasno je da ovakva najava separatističkog dužnosnika baca popriličnu sumnju na poricanje da se takav napad na kraju i dogodio. Ipak, valja još jednom naglasiti da kemijski napad na Mariupolj zasad nije neovisno potvrđen te da nisu dostupni konkretniji detalji o vrsti bojnog otrova koji je eventualno upotrijebljen.

Osnivač Azova: Tri žrtve trovanja, posljedice nisu "katastrofalne"

 

Azov je u međuvremenu objavio snimku u kojoj navode simptome navodnog kemijskog napada. Među simptomima su hiperemija (povećana količina krvi u žilama), visok krvni tlak, upala ždrijela i mukoznih membrana u očima, slabost i visoka temperatura. Neki od Azovaca spominju i tahikardiju te izmjene niskog i visokog tlaka.

Neki od boraca na snimci spominju prisutnost bijelog dima prilikom napada te navode da su odmah osjetili učinke, zbog čega je dio njih odmah kolabirao. Jedan svjedok kaže da su začuli eksploziju te su krenuli istražiti o čemu se radi. 

A osnivač ultranacionalističke pukovnije Azov, Andrej Bilecki, rekao je u međuvremenu za Kyiv Independent da tri osobe imaju simptome trovanja kemikalijama, ali da nije bilo "katastrofalnih posljedica" po njihovo zdravlje. 

Pročitajte više