Ruski stručnjak: Za japansku katastrofu kriva je pohlepa nuklearne industrije

JEDAN od stručnjaka koji je sudjelovao u čišćenju nakon černobilske nuklearne katastrofe kazao je da je pohlepa nuklearne industrije i utjecaj korporacija na UN-ovu Agenciju za nuklearnu energiju kriva za moguću nuklearnu katastrofu u Japanu.

Ruski stručnjak za nuklearne incidente Iouli Andreev smatra kako je Japan loše reagirao na situaciju u nuklearnoj elektrani Fukushima. Optužio je korporacije i IAEA da su namjerno ignorirali lekcije iz najgore svjetske nuklearne katastrofe od prije 25 godina, a sve kako bi zaštitili širenje industrije.

"Industrija nije željela dati novac za pročavanje Čermobila"


"Nakon Černobila, sve snage nuklearne industrije su bile usmjerene kako bi se sakrio taj događaj i zaštitila njihova reputacija. Černobil se nije na pravi način proučavao, jer tko ima novac za istraživanja. Samo industrija", kazao je Andreev te dodao kako industrija novac za to nije željela dati. Stručnjak kaže da je požar, nakon kojeg je radioaktivni materijal otišao u zrak, a u koji je bio uključen i potrošeni nuklearni materijal smješten blizu reaktora, tipičan primjer za stavljanje profita ispred sigurnosti.

"Japanci su bili vrlo pohlepni te su željeli iskoristiti svaki centimetar prostora. No, kada imate skladište potrošenog nuklearnog materijala u bazenu tada postoji velika mogućnost požara, ako nestane vode u bazenu", tvrdi Andreev. Tvrdi kako je IAEA prebliska korporacijama i nuklearnoj industriji.

Pročitajte više