Ruski tajkun povezan s Gazpromom pronađen mrtav u bazenu

Foto: Google Street View

TIJELO ruskog tajkuna Jurija Voronova (61), šefa tvrtke Astra Shipping, pronađeno je u predgrađu Sankt-Peterburga. Tijelo je plutalo u bazenu, a na glavi je imao prostrijelnu ranu. Pored njegovog tijela pronađen je pištolj marke Grand Power, piše MK.ru.

Tvrtka Astra Shipping je surađivala s Gazpromom. SPARK-Interfax navodi da je Astra Shipping 2020. godinu završio s gubitkom od 95 milijuna rubalja, a 2021. s gubitkom od 65 milijuna rubalja.

Voronovljeva supruga kaže da je on otišao u Lenjingradsku oblast 1. srpnja. Prije odlaska je došao u sukob s poslovnim partnerima oko gubitka novca.

Ovo je peti smrtni slučaj u šest mjeseci povezan s ruskom plinskom industrijom.

Niz mrtvih menadžera

U siječnju je Leonid Shulman, 60-godišnji top menadžer Gazproma koji je radio u Gazprom Transgazu, počinio samoubojstvo u vikendici u blizini Sankt-Peterburga i ostavio oproštajno pismo.

25. veljače Aleksandar Tjuljakov (61), zamjenik glavnog direktora za korporativnu sigurnost Jedinstvenog računovodstvenog centra Gazproma, pronađen je mrtav u istom naselju. Policija je utvrdila da je počinio samoubojstvo. Pokraj njegova tijela bila je oproštajna poruka.

18. travnja Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanke, njegova kći i supruga pronađeni su mrtvi u Moskvi. Tijela je u stanu pronašao rođak. Prema preliminarnoj istrazi, Avajev je iz pištolja ubio svoju suprugu i 13-godišnju kćer, a zatim počinio samoubojstvo.

21. travnja bivši top menadžer tvrtke Novatek Sergej Protosenja, njegova supruga i kći pronađeni su mrtvi u Španjolskoj. Njihova tijela pronađena su u kući u Lloret de Maru. Protosenja je imao bogatstvo od 400 milijuna eura i živio je u Francuskoj. Policija je razmatrala teoriju da je Protosenja ubio svoju ženu i kćer te potom počinio samoubojstvo.

Pročitajte više