Ruski ultranacionalisti: Rusima pada standard, minimalac od 1700 kuna nije dovoljan

Selo u Rusiji Ilustracija: Shutterstock

ZASTUPNICI ruske ultranacionalističke i populističke stranke Liberalna demokratska stranka Rusije predložili su u donjem domu ruskog parlamenta zakon kojim bi se minimalna plaća povećala na 30.000 rubalja (oko 3600 kuna). To je dvostruko više od trenutne minimalne plaće u Rusiji koja iznosi 13.890 rubalja (oko 1700 kuna).

Kako je navedeno u materijalima s objašnjenjima, inicijativa je usmjerena na osiguranje "prihvatljivog životnog standarda za građane Ruske Federacije u uvjetima rastuće inflacije i pada prihoda zbog uvođenja antiruskih sankcija", piše Tass.

"Sadašnji minimalac nije dovoljan za život"

Autori inicijative napominju da niska razina minimalne plaće dovodi do "raširene korupcije, diferencijacije prihoda stanovništva, smanjenja agregatne potražnje i pada proizvodnje, ne potiče poslodavce na uvođenje novih tehnologija i povećanje produktivnosti rada, usporavaju rast BDP-a zemlje, dovode do ekpanzije sive ekonomije i povećanja socijalnih napetosti." 

Prema njihovom mišljenju, nova metodologija izračuna minimalne plaće, koja je uvedena 1. siječnja 2021., nije dovela do značajnijeg povećanja primanja građana. 

"Dakle, zaposlenik koji prima plaću u visini minimalne plaće formalno se ne može svrstati u 'radnu sirotinju', već s takvom plaćom može preživjeti samo uzimajući kredit ili posuđujući novac, padajući u dužničko ropstvo", navodi se u dokumentu.

Pročitajte više