Ruski umjetnik: Ako Assange umre u zatvoru, uništit ću slike vrijedne 42 milijuna €

Foto: EPA

Andrej Molodkin privukao je medijsku pažnju i kritike nakon što se zakleo da će uništiti neke od najskupocjenijih umjetnina na svijetu ako osnivač Wikileaksa Julian Assange umre u zatvoru. Ovaj ruski disident i umjetnik za tri dana će, kako tvrdi, zaključati poznata djela Picassa, Rembrandta, Andyja Warhola i drugih u sef s kiselinom. No, za Guardian je rekao da ne vjeruje da će morati ispuniti svoju zakletvu.

"Ne želim uništiti umjetnine i vjerujem da neću morati", rekao je i dodao da je projekt Mrtvački prekidač (Dead Man's Switch) kolaborativno umjetničko djelo. "Ne radi se o aktivizmu. Kao i svi kolekcionari i umjetnici koji su donirali djela za ovaj projekt, vjerujem da će Assangea pustiti iz zatvora."

Također želi pokrenuti javnu raspravu o tome zašto uništavanje ljudskih života ne znači ništa, ali je zato uništavanje umjetnina takav tabu. Molodkin je prikupio 16 umjetnina, čija je vrijednost procijenjena na 42 milijuna eura. Umjetnine će u svom studiju na jugu Francuske zaključati u 29 tona težak švicarski sef. Vratit će ih vlasnicima samo ako Assange bude pušten na slobodu.

Traži oslobađanje Assangea

Molodkin je objasnio da će umjetnine staviti u kutije uz "mrtvački prekidač", pneumatsku pumpu koja spaja dvije bačve, jednu s kiselinom i drugu s katalizatorom, koji će uzrokovati dovoljno jaku kemijsku reakciju da uništi sadržaj sefa. Svaki dan započet će odbrojavanje koje se resetira tek kad netko blizak Assangeu potvrdi njegovo zdravlje.

"Kad u svijetu ima toliko nasilja i rata, kao u Ukrajini, Gazi i svugdje, treba nam sloboda govora i sloboda izražavanja kako bi ljudi razumjeli što se događa. Jedan od najboljih primjera za to je Julian Assange. U zatvoru je zbog podataka koje je objavio. Promijenio je povijest novinarstva i informacija. Promijenio je svijet. Za mene postoji svijet prije i nakon njega", rekao je umjetnik.

Assangea trenutno drže u zatvoru u Londonu i prijeti mu izručenje u SAD. Optužen je za osnivanje stranice Wikileaks, na kojoj su objavljivani povjerljivi državni dokumenti. 

Molodkin je pola godine nagovarao kolekcionare i umjetnike da doniraju djela za projekt. "Rekao sam im da je to grupno djelo, da svi sudjelujemo u njemu. Pokušavamo započeti razgovor s Bijelom kućom."

Pročitajte više