Ruski veleposlanik u Britaniji: Rusija neće koristiti nuklearno oružje

Foto: Profimedia

OPTUŽBE o ratnim zločinima u ukrajinskom gradu Bucha su "izmišljotina", rekao je danas Andrej Kelin, ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji, tijekom intervjua za BBC-jev program Sunday Morning. Kaže i da ruske snage ne granatiraju civile.

"Gradonačelnik Buče je u svojoj prvoj izjavi potvrdio da su ruske trupe otišle, sve je čisto i mirno, grad je u normalnom stanju. Ništa se ne događa, nema tijela na ulici", rekao je Kelin.

"Po nama je to izmišljotina"

Mjesec dana duga ruska okupacija Buče i drugih mjesta oko Kijeva rezultirala je stotinama mrtvih, a ruske trupe su se povukle krajem ožujka nakon što nisu uspjele opkoliti glavni grad. Moskva je odbila prihvatiti odgovornost za zločine, više puta tvrdeći da su izvještaji o neselektivnim ubojstvima, masovnim grobnicama, nestancima i pljački lažni.

Na upit jesu li dokazi izmišljeni, Kelin je odgovorio: "Po nama je to izmišljotina. Koristi se samo za prekid pregovora."

"Rusija neće koristiti taktičko nuklearno oružje"

Navodeći da je ruska invazija bila "ograničena operacija", a ne rat, Kelin je rekao: "Mogu vas uvjeriti da nije naša ideja ubijati civile." Dodao je da ruska vojska cilja samo vojnu infrastrukturu kako bi "umanjila ukrajinske sposobnosti".

Kelin je rekao kako ne vjeruje da će Rusija koristiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine. Rusija ima vrlo stroge odredbe za njihovu upotrebu, kaže Kelin, dodajući da se koriste "uglavnom kada je postojanje države u opasnosti".

"To nema nikakve veze s trenutnom operacijom", rekao je.

Pročitajte više