Ruski veleposlanik: Ukrajinski vojnici su u sukobu koristili djecu kao živi štit

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

RUSKI veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko osvrnuo se na nalog za uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC). Harčenko kaže da je nalog za Putinovo uhićenje papir koji se ne može iskoristiti ni u WC-u.

"Ovo nije odluka, to je ništa. Tobožnji ICC je pokazao da nije pravan, a i pokazao je svoju politizaciju. Takozvana optužnica je smiješna, glupa i izvan svakog razumnog razmišljanja", rekao je Harčenko na okruglom stolu "Međunarodni pravni aspekt aktualnog djelovanja ICC-ja" u ruskom domu u Beogradu, piše N1 Srbija.

Okrugli stol je organizirala nevladina organizacija Centar za obnovu međunarodnog prava. 

"Ruski vojnici su u Ukrajini spašavali djecu koja su bila po podrumima, a ukrajinski koristili djecu kao živi štit"

Harčenko smatra da je nalog za Putinovo uhićenje neprijateljska privatizacija ICC-ja. Navodi da je takva odluka politički ništavna i da za Rusiju ne znači ništa jer njegova zemlja nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnoga kaznenog suda.

"Ruski vojnici su u Ukrajini spašavali djecu koja su bila po podrumima i koja su bila gladna i bolesna, a neka od njih su izgubila roditelje. Ta djeca su zbrinuta, pružena im je medicinska pomoć, više nisu gladni i nastavili su obrazovanje u školama. S druge strane, ukrajinski vojnici su koristili djecu kao živi štit.

Optužnica protiv Putina za ruski narod ne postoji", izjavio je ruski veleposlanik u Beogradu, piše N1 Srbija.

Pročitajte više