Ruski veleposlanik se uzrujao usred Zagreba: Zašto vam vaši zapadni prijatelji nisu pomogli oko Agrokora?

Foto: Luka Stanzl/Pixsell;  Video: Sanja Padjen

RUSKI veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov, iznervirao se pred novinarima u Zagrebu.


Naime, na zagrebačkom Cvjetnom trgu, veleposlanik Azimov, predsjednik HNS-a Davor Šuker i gradonačelnik Milan Bandić prisustvovali su neformalnom druženju javnosti i predstavnika medija povodom skorašnjeg nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.



Nakon razgovora o nogometu, razgovor je otišao u drugom smjeru.

"Agresija na Siriju"

Na novinarski upit o budućnosti rusko-hrvatskih odnosa, s obzirom na to da je hrvatska vlada jasno izrazila podršku saveznicima u napadu na Siriju, Azimov je odvratio kako nije bilo napada.

"To čak nije bio napad, to je bila agresija. Imamo toliko mnogo primjera u kojima neka zemlja bez mandata  UN-a, bez mandata Vijeća sigurnosti krši međunarodno pravo. Smatram kako će mudrost prevladati. Na kraju, Rusija i Amerika će se složiti da se trebaju boriti protiv pravih izazova, kao što je međunarodni terorizam, ilegalna imigracija. Apsolutno sam siguran da sve što se trenutno događa između naše zemlje i Amerike te Europske unije ne bi trebalo narušiti bilateralne odnose s Hrvatskom.

"Razmišljam o organizaciji sastanka mog predsjednika i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, možda u nekom od gradova gdje će hrvatska reprezentacija igrati", rekao je Azimov.


Gdje su vaši zapadni saveznici?


Novinari su ga upitali za komentar o Agrokoru te o odnosu Sberbanka s regijom.

“Sberbank je došao u Hrvatsku kako bi pomogao stabilizaciji situacije s Agrokorom, nema drugih razloga. Važna nam je stabilnost Agrokora jer se radi i o stabilnosti vaše vlade i vaše države. Pitam se zašto vam vaši zapadni prijatelji i strateški partneri nisu pristupili i pomogli Agrokoru.

Rusija je pouzdan prijatelj i Rusija je, još jednom, dokazala da je pouzdan prijatelj Hrvatskoj. Promovirat ćemo stabilnost u vašoj zemlji", rekao je Anvar Azimov pred novinarima.

U novoj tvrtki, koja bi trebala nastati nakon sklapanja nagodbe s vjerovnicima, Sberbank bi imao oko 30 posto vlasničkog udjela, dok bi s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držao oko 44 posto dionica nove kompanije. Načelni sporazum o nagodbi s vjerovnicima potpisan je 10. travnja, a do 10. srpnja očekuje se sklapanje konačne nagodbe.

 

Pročitajte više