Ruski vojni bloger ubijen bombom u kafiću. Snimljeno kako mu predaju bombu?

Screenshot: VK/BBC

EKSPLOZIJA u kafiću u Sankt-Peterburgu ubila je poznatog ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog, potvrdilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova. U eksploziji bombe je ozlijeđeno najmanje 25 ljudi.

Snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju eksploziju i ozlijeđene ljude na ulici. Još uvijek nije jasno tko je odgovoran za detonaciju bombe. Vladimir Tatarski (pravim imenom Maksim Fomin) bio je prominentni propagandist ruske državne politike te je glasno podržavao ruski rat u Ukrajini.

Na događaj koji se jučer održavao u kafiću u Sankt-Peterburgu, inače rodnom gradu ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio je pozvan kao govornik.

Predali mu kipić s eksplozivom?

U ruskim medijima pojavili su se kontradiktorni izvještaji o eksplozivnoj napravi kojom je ubijen Tatarski. Prema izvorima ruskog ministarstva unutarnjih poslova koje su citirali državni mediji, Tatarskom je neposredno prije eksplozije poklonjen kipić na dar te se sumnja da je u njemu bila sakrivena bomba.

Na aplikaciji Telegram pojavile su se snimke na kojima se vidi kako mu osoba predaje kipić u kafiću, ali još uvijek nije potvrđeno je li u njemu zaista bio eksploziv.

Tko je bio Tatarski?

Za razliku od mnogih drugih ruskih vojnih blogera i režimskih kremaljskih novinara u Ukrajini, Tatarski je nosio oružje u borbenim operacijama, javlja BBC-jeva dopisnica iz Rusije Olga Ivšina.

Javljao se s bojišnice u Ukrajini, a "proslavio" se prošle godine nakon što je objavio video snimljen u Kremlju, na kojem govori: "Pobijedit ćemo sve, ubit ćemo svakoga, opljačkat ćemo svakog kog bude potrebno. Baš onako kako nam se sviđa."

Video je snimljen na ceremoniji u Kremlju na kojoj je domaćin bio ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je tom prilikom proglasio aneksiju četiri djelomično okupirane regije Ukrajine u potezu koji je naišao na međunarodnu osudu.

 

Pratilo ga više od pola milijuna ljudi

Kafić u kojem je Tatarski ubijen ranije je bio u vlasništvu osnivača zloglasne ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenija Prigožina. Ruskog blogera je na aplikaciji Telegram pratilo više od pola milijuna ljudi. Iako je podržavao rusku invaziju Ukrajine, kritizirao je neke aspekte ruskog rata.

Cyber Front Z, skupina koja se naziva "ruskom informacijskom vojskom" na Telegramu, objavila je kako je unajmila kafić u Sankt-Peterburgu za jučerašnji događaj. "Dogodio se teroristički napad. Poduzeli smo određene sigurnosne mjere, ali nažalost nisu bile dovoljne", objavili su nakon eksplozije.

Tatarski se priključio ruskim separatističkim snagama još 2014., kad su zauzele dijelove regija Donjeck i Luhansk na istoku Ukrajine. Rođen je u Makijivki u Donjecku. Prema vlastitim riječima, priključio se pobunjenicima u Donjecku nakon što su ga oslobodili iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog oružane pljačke banke. 

Donjeck je, podsjetimo, jedna od četiri ukrajinske regije čiju aneksiju je ruski predsjednik Putin proglasio prošle godine. Kad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem veljače prošle godine, Tatarski se vratio u bitku te komentirao rat na društvenim mrežama i u ruskim državnim medijima. 

Ukrajina: U Rusiji pauci proždiru jedni druge

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nakon jučerašnje eksplozije na Twitteru je objavio kako u Rusiji "pauci proždiru jedni druge u posudi", sugeriravši da se unutarnjopolitički sukobi u Rusiji pretvaraju u "domaći terorizam".

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, na Twitteru je hvalila Tatarskog i blogere poput njega, opisavši ih kao "branitelje istine".

"Ruski novinari konstantno žive pod prijetnjom odmazde iz Kijeva. Tatarski je bio opasan za Ukrajinu, ali se hrabro borio do kraja, ispunivši svoju dužnost", objavila je Zaharova.

Pročitajte više