Ruski vojnik: 100 nas je krenulo u ofenzivu. Još nas je 12 živo

Screenshot: X

Anton Andrejev, ruski vojnik iz pete satnije 1009. pukovnije, opisao je turobnu sliku ruske ofenzive u Harkivskoj oblasti na sjeveru Ukrajine. Kazao je kako je njegova jedinica desetkovana te da je samo 12 od 100 vojnika preživjelo. 

Žali se kako su pod stalnom ukrajinskom vatrom u Vovčansku, glavnoj meti ruskog napredovanja. "Šalju nas pod mitraljeze, pod dronove, po dnevnom svjetlu, kao meso. A zapovjednici samo viču: 'Naprijed'", poručio je Andrejev u videoporuci. 

Borbe bjesne otkako su ruske trupe prešle granicu kako bi otvorile novu frontu 9. svibnja. U prvom tjednu ofenzive, ruske trupe uspješno su napredovale, čime je dovedena u pitanje sposobnost Kijeva da se obrani. 

 

Nema više ruskih nacionalista koji kritiziraju vojsku

U međuvremenu, Ukrajina je uspjela stabilizirati frontu. Zapada više ne strahuje da bi Rusi mogli opkoliti Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad. "Ne znam hoću li se izvući ili ne, ali ovo moram reći kako bih odao počast onima koji su ovdje umrli kao meso zbog određenih pojedinaca", kazao je Andrejev u poruci koju je objavio Telegram kanal Astra. 

"Hodate ulicom i čini se da je sve u redu. Ali onda budete uhvaćeni. Slijedi masakr. Tijekom prve noći pola ekipe je odmah poginulo", nastavio je. Ruski državni mediji i visoki dužnosnici još uvijek tvrde da njihova vojska napreduje u smjeru Harkiv. Putin je ustvrdio da su ruski gubici "nekoliko puta manji nego na ukrajinskoj strani". 

Još od neuspješne pobune Jevgenija Prigožina prošlog ljeta, Moskva je počela uklanjati neke od vodećih nacionalističkih glasova kojima je bilo dopušteno kritizirati ratne napore zemlje. Zatvoren je Igor Strelkov, popularni bloger i bivši časnik FSB-a, koji je postao glasni kritičar načina na koji Rusi ratuju. 

Prošli mjesec je uhićen Ivan Popov, cijenjeni zapovjednik u Rusiji, koji je govorio o problemima na bojišnici. Utjecajni ruski vojni blogeri sada uglavnom podržavaju verziju priče koju zastupa Kremlj te optimistično govore o napretku Moskve i predviđaju kolaps Ukrajine. 

Potraga za nestalim rođacima

Na društvenim mrežama pojavio se niz objava u kojima Rusi traže svoje rođake, nestale tijekom ofenzive u Harkivskoj oblasti. Neki od njih kritiziraju vojni vrh, tvrdeći da su vojnici poslani na front nakon što su prošli samo minimalnu obuku. 

"Nisam se čuo s bratom od 12. svibnja kada su poslani u Vovčansk. Zabrinut sam jer je obuka trajala samo tjedan dana. Je li to uopće legalno?" pita se Jevgenij na društvenoj mreži VKontakte. Unatoč velikim žrtvama, ukupna podrška ratu u Rusiji i dalje je visoka, djelomično potaknuta neprekidnom državnom propagandom i nedostatkom alternativnih gledišta, piše Guardian.

Neovisno istraživanje pokazuje kako 79 posto Rusa podržava akcije Kremlja u Ukrajini. Međutim, polovica je podržala pokretanje mirovnih pregovora, dok je gotovo 40 posto njih reklo da bi se radije vratili na razdoblje prije nego što je Moskva napala Ukrajinu.

Ukrajina ima niz problema

U rijetkom iskazu nezadovoljstva, skupina Ruskinja čiji su muževi unovačeni u rujnu 2022., okupila se ovog mjeseca ispred ministarstva obrane u Moskvi. Vlasti su nedavno pojačale svoje napore u slamanju pokreta poznatog kao Put kući, označavajući pokret kao "stranog agenta", što je izraz koji nosi negativne konotacije još iz sovjetske ere. 

Moskva je dosad bila u mogućnosti popuniti svoje trupe bez naređivanja masovne mobilizacije nudeći regrutima velikodušne plaće i bonuse. Uspjela je regrutirati oko 30.000-40.000 vojnika svaki mjesec, prema procjeni britanskog ministarstva obrane.

Istovremeno, Ukrajina se suočava s nedostatkom streljiva, borbenih aviona i protuzračne obrane, a također trpi masovne žrtve.

Iako se čini da je ruska ofenziva u Harkivskoj oblasti zaustavljena, ona je uspjela postići barem jedan cilj: privući ukrajinske kritične rezerve u regiju, dalje od obrambenih položaja na istoku, dok ruske snage nastavljaju tamo napredovati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.