Ruža Tomašić u Bruxellesu napravila veliku stvar za male ribare

Foto: Hina, 123rf

ODBOR za ribarstvo Europskog parlamenta velikom je većinom glasova prihvatio izvješće hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić kojim ona od Europske komisije traži izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. kojom se uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i načina njihova korištenja.

Tomašić se u ovom izvješću protivi neselektivnom pristupu i zabrani korištenja tradicionalnih alata i tehnika na području Mediterana te poziva Europsku komisiju da u svojim propisima razdvoji povlačne mreže koće i tradicionalne obalne mreže potegače.

Hrvatska eurozastupnica istaknula je i potrebu za kvalitetnom definicijom obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribarstva na europskoj razini koja će se temeljiti na posebnostima različitih priobalnih područja u EU-u kako bi se izbjegla loša univerzalna rješenja poput onih dosadašnjih koja su ozbiljno naštetila hrvatskim ribarima.

Tomašić također poziva Komisiju da zajamči reviziju stanja ribljeg fonda te ističe potrebu za analizom utjecaja malog ribolova na riblji fond kako bi se ovu granu ribarstva moglo kvalitetno regulirati, navodi se u priopćenju.

"Odbor za ribarstvo EP-a velikom je većinom glasova prihvatio moje izvješće kojim od Europske komisije tražim izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. kojom se uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i načina njihova korištenja!

Ogromna podrška Odbora znak je da će ubrzo doći do promjene regulative koja je našim malim obalnim ribarima zabranila uporabu njihovih tradicionalnih alata. Sretna sam jer je ova nepravda bila jedan od glavnih razloga zašto sam izabrala Odbor za ribarstvo u kojem sam jedina punopravna članica iz Hrvatske", napisala je Ruža Tomašić na Facebooku.

Pomogao i Picula

I Tonino Picula pohvalio se kako su odobreni njegovi amandmani.

"Danas je u Bruxellesu usvojeno više mojih amandmana od kojih je najvažniji onaj kojim sam Europsku komisiju pozvao da omogući mali priobalni ribolov na otocima gdje stanovništvo tradicionalno ovisi o ribarstvu. Prilagodba europskog zakonodavstva je nužna kako bismo sačuvali jedinstvenu kulturnu baštinu malih ribara", napisao je Picula na Facebooku objasnivši kako je izvješće napisala Ruža Tomašić, ali je prihvatila njegove amandmane.

Pročitajte više