Ružica Vukovac za Index otkriva koja ministarstva želi MOST

Foto: FAH

RUŽICA Vukovac, članica Nacionalnog vijeća MOST-a otkrila je Indexu kojim bi resorima željeli vladati, no o konkretnim imenima još nije bilo govora. O svemu tome će kaže, razgovarati s HDZ-om na sastanku dogovorenom za petak.

Istaknula je kako vjeruje da će u naredna dva do tri sastanka sve biti definirano i da bi Hrvatska ipak u ovoj godini mogla dobiti novu Vladu.

"Sad su na redu fotelje"

"Sad su samo funkcije upitne, sve smo drugo dogovorili i sad su zaista na red došle fotelje.

Bilo je različitih razmišljanja u MOST-u, no bilo bi nam drago kad bi preuzeli Ministarstvo uprave jer smo pokretači reformi i želimo da se one zaista provedu. A budući da nas je dosta iz Slavnije htjeli bi i Ministarstvo poljoprivrede. Velik dio nas je svjestan da moramo pomoći tom sektoru.

Ako je moguće s Ministarstvom poljoprivrede spojili bi Ministarstvo regionalnog razvoja. Htjeli bi i Ministarstvo financija, te pravosuđe koje je u kaotičnom je stanju, a temelj za buduće investicije je pravna sigurnost.

Voljeli bi i Ministarstvo zaštite okoliša, a poželjno bi bilo i Ministarstvo turizma. Mogli bi ga povezati i sa Slavonijom i da dobijemo plavo zelenu Hrvatsku, no nećemo biti gramzivi. Nećemo tražiti ono što nam ne pripada. Vidjet ćemo još koliko ćemo ih dobiti", rekla je Vukovac, dodajući kako se o tome razgovaralo na Nacionalnom vijeću.

Navodi kako su upravo ova ministarstva od krucijalne važnosti za provođenje reformi. Ono što će kaže preuzeti, to će dodala je, voditi dosljedno i transparentno, a to će i od ostalih tražiti.

"Najvažnije je da se pokrene gospodarstvo, nismo išli s kadroviranjem, ali smo razgovarali tko bi se htio prihvatiti kojeg ministarstva. A što se premijera tiče imamo dva tri imena i te osobe su pristale. Hoće li biti vlada stručnjaka ovisi o pregovorima, bitan korak je učinjen jer smo dobili političku želju od obje strane da pregovaramo", rekla je Vukovac.

Na upit da komentira Milanovićev odgovor kazala je kako su to od njega i očekivali iako su tvrdi ovo sve igre.

"Konačno smo slomili i SDP"

"Konačno smo slomili i drugu stranu, više nas ne ignoriraju, sad nas moraju uvažiti. Najteže im je dokazati da smo dosljedni i da uopće nismo nezreli kako su nam govorili.

Očekivali da će se i ta strana prikloniti jer gube moć, vlast. Znali smo da neće tako lako svi pristati. Milanović je bio siguran da ćemo se njemu prikloniti, nije nas slušao jer smo stalno govorili da je najvažnija reformska vlada. Čak nije bitno s kojom stranom.

Tek sada nakon toliko muke vide da smo dosljedni, cijela platforma MOST-a se bavi reformama. Sad se otvara nova opcija kad je SDP ovako odgovorio i ta bi opcija bila i najbolja", rekla je Vukovac.

Dodala je kako su MOST-ovci na lokalnim razinama u trenu kad su prihvaćali funkcije znali da su im ostali jako veliki problemi.

"Mi te probleme nismo prouzročili, ali smo ih morali rješavati. Isto tako će biti na državnoj razini. Zašto da se MOST strga da ispravlja njihove greške, nek nam oni pomognu. Sami ne možemo, a zajedno možemo puno", rekla je za kraj je Vukovac.

Pročitajte više