S djecom u sigurnoj kući: Odbijen joj zahtjev za alimentaciju, a otac ima mirovinu od 5.682 kune

SLAVICA ŠODA došla je prije godinu i tri mjeseca u Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci. Prije toga je s djecom pobjegla od sada bivšeg supruga. 8. lipnja ove godine sutkinja Lovranka Grabić Abramac na Općinskom sudu u Kninu donijela je, u najmanju ruku nesvakidašnju i šokantnu nepravomoćnu presudu, kojom je gospođi Slavici odbijen zahtjev za alimentaciju.

Ovdje je važno napomenuti da su mjesečna primanja bivšeg supruga Slavice Šoda, Ante Šode, 5.682 kuna, koliko iznosi invalidska mirovina koju je stekao kao branitelj u Domovinskom ratu. Uz to prima i socijalnu pomoć. Slavica Šoda je za dvoje maloljetne djece tražila dvije alimentacije u visini od 1.190,20 kuna, dakle ukupno 2.380,40 kuna. Sutkinja je u obrazloženju presude napisala da se Ante Šoda oslobađa plaćanja alimentacije jer je opterećen kreditima tako da mu mjesečno nedostaje još 200 kuna za podmirenje dugovanja, zbog čega i prima socijalnu pomoć. Kao jedan od razloga naveden je i taj da su krediti podignuti u braku, a vraća ih samo Slavičin bivši suprug.

"S obzirom na utvrđenu činjenicu da su mjesečna primanja predlagatelja, invalidska mirovina od 5.682,49 kuna, opterećena kreditima i ovrhom, te podmirivanje ostalih dugovanja, zbog čega predlagatelj, kojemu za mjesečno podmirivanje dugova nedostaje još 200 kuna, trenutno ostvaruje stalnu novčanu pomoć, te da predlagatelj nije radno sposoban, sud je odbio protutužbeni zahtjev protutužiteljice-predlagateljice za plaćanjem uzdržavanja od strane oca, protutužitelja-predlagatelja, zajedničkoj malodobnoj djeci u vrijeme donošenja ove presude", piše u obrazloženju.

Slavica je, nakon što je odlučila napustiti supruga, duboko razočarana. "Kredite je podizao on, zaduživao se i kupovao si 'igračke' - automobile, oružje i slično. Ali ako sam ja i dužna za njegove kredite, djeca nisu", kaže ona u razgovoru za Index.

"Sustav potpuno zakazao"

U čitavom procesu pretrpjela je brojne nepravde i, kako kaže, u njenom slučaju sustav je potpuno zakazao, od policije i Centra za socijalnu skrb do Općinskog suda u Kninu. Zbog toga je već podnijela prijavu pravobraniteljci za ravnopravnost spolova Gordani Lukač Koritnik. Slavica se ranijem pozivu na razgovor u Centar za socijalnu Knin nije odazvala zbog, kako piše u obrazloženju, financijskih problema, ali i zbog prijetnji po život od strane supruga. Zatražila je da sve potrebne razgovore obavi u Centru za socijalnu skrb Rijeka.

"Hvala Bogu što postoje mjesta poput sigurne kuće. Ne znam što bih da nisam došla ovamo", rekla je. Maloljetna djeca su, prije nego što su s majkom došla u sigurnu kuću, šest mjeseci živjela s ocem. Slavica je kasnije dobila skrbništvo, a kada ih je dovela, bila su u vrlo lošem stanju.

"Mucali su i vrlo teško govorili, bili su poderani i prljavi. Sada su dobro i dobro napreduju. Moram se brinuti o njima i ne znam kako ću bez novčane potpore. Odlučila sam se obratiti medijima jer ne mogu dovijeka biti u sigurnoj kući. Trenutno tražim posao i želim biti dobro kako bih isto mogla omogućiti i svojoj djeci", rekla je te naglasila da je suprug ostao u Kninu u njezinoj kući. "Ondje su mi i svi dokumenti o kući koje mi, naravno, bivši suprug ne želi dati", rekla je.

Ne mora plaćati alimentaciju iako mjesečno dobiva više od šest tisuća kuna

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je na temelju članka 232. stavka 4. Obiteljskog zakona u ožujku ove godine propisalo minimalni novčani iznos potreban za mjesečno uzdržavanje djeteta koji je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom. Za slučaj djece od 13 do 18 godina, kao što su Slavičina, ta svota iznosi 22 posto prosječne plaće, odnosno 1.175,46 kuna. Jedini slučaj kada  roditelj koji ne živi s djetetom može biti oslobođen od plaćanja alimentacije jest da nije radno sposoban. Ante Šoda, spominje se u obrazloženju, nije radno sposoban, ali mjesečno prima više od šest tisuća kuna.

O ovom slučaju konzultirali smo se i s pravnikom koji nam je objasnio da je takav slučaj doista bez presedana. Nevjerojatno je da je ženi s dvoje maloljetne djece koja je pobjegla u sigurnu kuću odbijen zahtjev za alimentaciju. Činjenica da netko nema novca ili je zadužen ne znači da mu ne treba biti dosuđena alimentacija. Na sudu je da je odredi, a druga tijela onda odlučuju o tome kako će se ona naplatiti, objašnjeno nam je.

Slavica Šoda je na presudu uložila žalbu Županijskom sudu, ali s obzirom na to da su zaposlenici sudova ovih dana uglavnom na godišnjem, njezin predmet sada stoji. "Ne mogu više šutjeti i čekati pravomoćnu presudu koja će biti donesena tko zna kada. Ovim tempom mogla bih dobiti alimentaciju kada djeca već navrše 18 godina", rekla je, istučući više puta da ju je odluka sutkinje duboko razočarala. Smatra da je presudi pridonio i mentalni sklop kninskoga kraja. "On vam je branitelj, a to je mala sredina. To vam je tako", rekla je.

Naglasila je i da u Caritasovom domu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci, gdje se nalazi već godinu i tri mjeseca, nitko ne pamti takav slučaj. "Ne znam ni za jedan slučaj odbijanja alimentacije, ovdje u sigurnoj kući imamo primjer žene čiji bivši suprug živi samo od socijalne pomoći pa je dobila alimentaciju od tisuću kuna", rekla je za Index Slavica Šoda.

Pročitajte više